Fort Werk IV wil het college verkopen.
Fort Werk IV wil het college verkopen. Foto: Garmt Koopmans

Gemeente wil kerktorens verkopen

MUIDEN/MUIDERBERG Het portefeuilleplan Vastgoed 2023 stond vorige week eindelijk - na vijf jaar! - op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. In principe wil het college van burgemeester en wethouders 24 potentiële panden - in eigendom van Gooise Meren - de komende jaren afstoten.

Hieronder bevinden zich onder meer de kerktoren van de Grote Kerk (Naarden), Kerk aan Zee (Muiderberg) en de Grote of Sint Nicolaaskerk in Muiden, maar ook woningen en panden die als opslagruimte (door bijvoorbeeld door COF Muiden) of als kinderdagverblijf (Stichting Kinderopvang Bussum-Naarden-Muiden-Muiderberg, SKBNM) in gebruik zijn. Verder opvallend op de lijst: Fort Werk IV (Bussum) en de Forten E, F, G en de Westbatterij in Muiden.
De gemeenteraad heeft hiervoor eerder de kaders vastgesteld. Maar nu is GDP/Hart met een amendement gekomen. Deze partij heeft moeite met de verkoop van panden met een maatschappelijke functie. Er ontstond een goede discussie, die door PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema - overigens afwezig wegens ziekte (corona) maar vanuit huis wel meekeek - als ‘stuitend’ werd ervaren. Zij wil - net als Hart/GDP, GroenLinks (”meer kaders zijn misschien nodig”, aldus Petra Vonk) en CDA - de huidige lijst bijstellen. De verwachting is ook dat D66 zich hierin kan vinden.

Lees het vervolg op Extra