Oud-politica, -wethouder en lobbyiste voor Alzheimer Nederland Miriam van Meerten-Kok is ons Zaterdagportret.
Oud-politica, -wethouder en lobbyiste voor Alzheimer Nederland Miriam van Meerten-Kok is ons Zaterdagportret. Foto: Bob Awick

‘Als ‘t even kon ging ik zo vaak mogelijk uit en roken, en maar denken dat je ouders dat niet ruiken’

Mensen Zaterdagportret

Als ze maar één vrouw kan inspireren de politiek in te gaan, is dat voor haar genoeg. De charmante, geestige en onlangs geridderde Miriam van Meerten-Kok (55) uit Naarden. Samen nemen we een duik in haar politieke en persoonlijke verleden en heden, op zoek naar de rode draad die een combinatie van intelligentie en empathie lijkt te zijn. “De geschiedenis herhaalt zich niet, maar de patronen vaak wel.”

Met dit ‘Twentse meisje’ sprak ik af in De Plataan, waar ze als oud-wethouder Sociaal Domein ook precies van weet hoe het gebouw werd gerealiseerd. “Hoeveel het heeft gekost, dat moet je mij niet meer vragen, maar we hebben er over onze nek over gebroken: hoe gaan we dit financieren? Uiteindelijk verkochten we hiervoor onder andere de kop van het Naarderbos aan een projectontwikkelaar. Van die opbrengsten werd dit mooie project weer gefinancierd.”

Twents meisje

Je hoort het niet aan haar accent, maar ze is dus geboren in Twente. Een Twents meisje dat via allerlei omwegen in Naarden terecht is gekomen. Hoe ben je opgegroeid? “In Twente geboren, maar mijn vader is een techneut, een Philipsman, dus we ver..