Afbeelding
Foto: Tineke Kooy

Tineke: ‘Veelal op de pof, waardoor ze regelmatig achter hun geld aan moesten’

Buurt & wijk

NAARDEN - Tineke Kooy uit Harderwijk is geboren in de Turfpoortstraat in Naarden-Vesting. Tijdens het opruimen van de zolder stuitte ze op een stapeltje foto’s die haar terugbrachten naar de plek waar haar opa en oma ooit een kruidenierswinkel zijn begonnen. Hoewel ze allang is weggetrokken uit het stadje heeft het nog altijd een speciaal plekje in haar hart.

“Dit was de kruidenierszaak in de Turfpoortstraat. Deze winkel was van mijn opa Elbert van der Veer en mijn oma Tinie Griffioen”, vertelt ze enthousiast. “De auto die voor de winkel staat was mijn opa’s eerste auto. Hij was er vreselijk trots op.”

De Naardense ondernemers leverden ook in Muiderberg, weet Kooy. “De kruideniersboekjes werden door de klanten ingevuld. Deze werden weer opgehaald door mijn opa. Vervolgens werden met de hele familie de boodschappen klaargemaakt en dan weer bezorgd. Veelal op de pof, waardoor ze regelmatig achter hun geld aan moesten.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


 Foto: Tineke Kooy

Op bovenstaande foto staat het gezin Van der Veer. “Vooraan mijn vader Hendrik van der Veer en daarnaast zijn moeder Tinie Griffioen, mijn opa Elbert van der Veer en de oudste broer van mijn vader: Jan van der Veer. Deze foto is gemaakt in de oorlogsjaren (1944/1945) gemaakt.” De winkel lijkt vol met goederen te staan, maar dat is uiterlijke schijn. “De schappen werden gevuld met lege doosjes. Alles was op de bon. Later hebben mijn ouders de winkel overgenomen. Mijn zus en ik zijn in de Turfpoortstraat geboren.”

Toen Tineke twee jaar oud was, verhuisde het gezin naar Harderwijk. “Daar is mijn vader een zelfbedieningszaak begonnen.” Henk van der Veer werd een markante Harderwijker; hij was tenslotte de eerste ondernemer die eind jaren 60 een supermarkt in de Luttekepoortstraat en later aan de Hierdenseweg begon. De ex-Naarder, die maar liefst zestien jaar raadslid en zes jaar wethouder was, is op 4 juni 2021 op 87-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding