Uit 'One Flew Over the Cuckoo’s Nest'.
Uit 'One Flew Over the Cuckoo’s Nest'. Foto: Peter van Bokhorst

NH Toneel speelt klassieker ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’

Cultureel

BUSSUM - De laatste voorstelling van dit seizoen door NH Toneel staat voor de deur: de klassieker ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ naar de gelijknamige film. De regie is in handen van Peter van Bokhorst (’De Vader’, ‘Gloed’, ‘Haar naam was Sarah’, ‘Intouchables’). Te zien op 17, 19, 20, 24, 26 mei en op 2, 3 en 4 juni.

Het boek ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ van Ken Kesey kreeg vooral bekendheid door de met vijf Oscars bekroonde verfilming uit 1975, met daarin een hoofdrol voor Jack Nicholson. Vanaf 17 mei is in Theater in Zuyd in Bussum de aangrijpende toneelversie te zien. In deze productie van het Noord Hollands Toneel neemt acteur Ronald van der Woude de rol van McMurphy voor de tweede keer op zich. Twaalf jaar geleden bij De Plankeniers kreeg Van der Woude juichende recensies voor deze indrukwekkende prestatie.

Ratched

De kleine crimineel Randal P. McMurphy is eigenlijk veroordeeld tot dwangarbeid, maar komt in de kliniek terecht omdat er getwijfeld wordt aan zijn psychische gezondheid. In het gesticht spoort hij zijn medepatiënten vanaf het eerste moment aan samen met hem de strijd aan te gaan tegen het heersende regime van hoofdzuster Ratched. 

Het ‘Cuckoo’s Nest’ is een rauw stuk over menselijk onvermogen. De personages zitten gevangen in een wereld van angst, angst die hen als mens kleineert. Het zijn verloren zielen die buitengesloten zijn, ondanks dat ze uit de inrichting weg kunnen. Ze durven niet en daaraan gaan ze uiteindelijk kapot. Op één na, die vliegt uit.

Theater in Zuyd aan de Akkerlaan 21 in Bussum. Reserveren voor de voorstellingen kan via www.nhtoneel.nl of telefonisch 020-6353030 (maandag tot en met vrijdag 10.00 tot 12.30 uur).