Afbeelding
Foto: Regio

Ruim vijftig vrijwillige functies: Gooise musea op zoek naar ‘Schatbewaarders en Museumhelden’

Kunst & Cultuur

GOOISE MEREN - ‘Schatbewaarders en Museumhelden gezocht!’ Onder deze bijzondere titel starten de samenwerkende musea in Gooi en Vecht een publiekscampagne om nieuwe vrijwilligers te werven voor dertien culturele instellingen in de regio.

Van publieksmedewerker tot technisch medewerker, van educatief medewerker tot communicatiemedewerker of schipper; de musea hebben tal van functies waar vrijwilligers voor worden gezocht. Mensen met uiteenlopende talenten en interesses zijn uitgenodigd om te solliciteren. 

Op de website www.museumhelden.nl staan meer dan vijftig functies waarvoor nieuwe vrijwilligers zich kunnen aanmelden. “Door de coronapandemie zijn veel vrijwilligers bij musea weggevallen”, aldus regioconservator Laura Grijns. “De roep om nieuwe vrijwilligers komt van alle musea in de regio. Deze waardevolle krachten zorgen ervoor dat een museum toegankelijk blijft voor een groot publiek. Hierop zijn wij een project gestart dat gericht is op het versterken van de vrijwilligersgroepen.” 

Kennissessies

Dit gebeurt onder meer door samen mensen te werven op de website museumhelden.nl, door het aanbieden van trainingen en het organiseren van kennissessies, vervolgt Grijns. “Het project faciliteert ook ontmoetingen en locatiebezoeken onderling. Meer dan achthonderd vrijwilligers zijn al actief in de musea en door bij elkaars museumlocatie op bezoek te gaan ontstaan er interessante uitwisselingen van kennis en ervaring.” De genoemde website wil door verhalen en videobeelden van mensen uit de musea tonen hoe gevarieerd het werk op de museumlocaties is. ‘Kom erbij’, is daarom de oproep.

De musea in de Gooi en Vechtstreek werken sinds 2017 samen en bundelen de krachten om door kennisdeling en het gezamenlijk organiseren van projecten meer publiek te bereiken. Het project wordt georganiseerd onder aansturing van de regioconservator en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de regio Gooi en Vechtstreek, VSBfonds en de Provincie Noord-Holland.