De leden gingen zaterdag al direct fanatiek aan de slag.
De leden gingen zaterdag al direct fanatiek aan de slag. Foto: © Bob Awick

Wordt Hockeyclub Naarden de eerste zwerfvuilvrije sportclub van Gooise Meren?

Natuur & Milieu

NAARDEN - “We hebben ons als club ten doel gesteld om de uitdaging aan te gaan om als eerste sportclub van Gooise Meren het predicaat ’Zwerfvuilvrije club’ te gaan verdienen”, laat een woordvoerder van Hockeyclub Naarden weten. Afgelopen zaterdag - tijdens de Landelijke Opschoondag - vond in samenwerking met het team van Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij het startschot van deze challenge plaats. “Tot de zomervakantie gaan wij ons als club inzetten om dit doel te bereiken.”

De uitdaging voor dit groene doel bevat drie onderdelen. Elk team kan meedoen door zoveel mogelijk vuil te rapen op zaterdag; de spelers verzamelen zich dan een half uurtje voor de wedstrijd en doen een rondje met knijpers en zakken. Ze maken een actiefoto en leveren volle zakken bij de wedstrijdtafel in. Elke volle zak is tien punten waard. 

Verder sparen de leden voor een nieuw scorebord door statiegeldflessen en blikjes in te zamelen in hun ‘petman’. Het bedrag wordt bijgehouden op een bord in het clubhuis. Daarnaast is er de speciale zwerfvuiltraining; een leuk spel om te leren hockeyen terwijl je je bewust wordt van de effecten van zwerfvuil. Elk team kan hier tien punten mee verdienen, mits ze kunnen bewijzen dat ze het gespeeld hebben. Er zijn prijzen te winnen die gesponsord worden door de winkeliers die gevestigd zijn aan de overkant van de hockeyclub.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


Afbeelding: Uiten Creatieve Educatie

Een woordvoerder Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij vertelt over deze actie: “Wij ontvingen regelmatig klachten over zwerfvuil rondom de sportvelden in onze gemeente en zijn dus nu een project gestart om samen met inwoners, sporters, ondernemers, scholieren en gemeente deze gebieden ook te helpen zwerfvuilvrij te krijgen. De havo3-klassen van het Vituscollege hebben onder leiding van Maaike Uitenbroek en Sandra Sier een prachtige Sporthelden-campagne ontwikkeld die inmiddels op veel clubs en verenigingen in Gooise Meren hangt.”

Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij heeft inmiddels zo’n vierhonderd ambassadeurs: mensen die zich inzetten om hun eigen straat, buurt of wijk zwerfvuilvrij te krijgen en te houden. Deze mensen hebben zo’n 80 procent van de straten in Gooise Meren geadopteerd en zijn de ogen en oren op straat.