In Naarden-Vesting is het áltijd druk.
In Naarden-Vesting is het áltijd druk. Foto: Archieffoto: © Bob Awick

Evenementenpas Naarden-Vesting ter ziele

NAARDEN De tweejarige pilot van de evenementenpas in Naarden-Vesting wordt door de gemeente Gooise Meren niet verlengd. Dit tot grote teleurstelling van de betrokken partijen in het stadje.

De proef, die in 2021 startte, heeft volgens de vestingbewoners niet echt een kans gekregen. Door de uitbraak van corona gingen veel evenementen niet door, waardoor er met de pas slechts drie keer werd ‘getest’. Bewoners, ondernemers, de Grote Kerk en Stichting Monumentendagen - de stakeholders - hebben allemaal gevraagd om de proef door te zetten. Helaas trapte de gemeente keihard op de rem en maakte een noodstop.

'Geen goede instructies'

"Men denkt dat het te maken heeft met mankracht en de wil bij de gemeente en organisatoren”, reageert Boenk van Marle, voorzitter van het Bewonersplatform Naarden-Vesting. "De proef is gewoon niet goed uitgevoerd: de gemeente heeft niet gedaan wat afgesproken was en daardoor verliep het niet goed. De verkeersregelaars kregen geen goede instructies en heel vaak waren ze gewoon om 15.00 uur weg en bij sommige ingangen stonden ze zelfs helemaal niet. Dat heeft de gemeente ook erkend, maar zegt nu toch: wij gaan het anders doen, zonder verkeersregelaars. We zetten een paar borden neer en dan zien we het wel.”

Balen

Flink balen, want in de ogen van de vestingbewoners werkte de pas in het verleden wel. Van Marle: "De controle op de evenementenpas functioneerde toen wel; alleen bewoners werden doorgelaten en bezoekers moesten aan de rand parkeren. Afgelopen september werd de proef geëvalueerd met alle stakeholders. De gemeente liet toen al doorschemeren dat ze niet wilde doorzetten, maar alle stakeholders zeiden juist: zet door, organiseer het goed en leer ervan voor het project ‘Naarden-Vesting autoluw'."

Lees verder op
gooisemerennieuws.nl/extra