BFC'ers vormden dinsdagochtend een erehaag bij de club.
BFC'ers vormden dinsdagochtend een erehaag bij de club. Foto: Bob Awick

BFC rouwt om verlies van clubicoon Roy Majoor

BUSSUM - Een bloem op een lege barkruk en een condoleancetafel vol kaarten, kaarsen en bloemen. Deze stillevens herinneren aan het drama dat zich vorige week voltrok in de kantine van voetbalclub BFC. Ras-BFC'er Roy Majoor (47) zakte te midden van vele clubleden in elkaar in de kantine en zou niet veel later overlijden aan een hartstilstand. Er volgde voor BFC een week met veel verdriet, maar ook met veel saamhorigheid.

door Thomas Niehe

Majoor was een veel en graag gezien lid van BFC. De Bussumer was 41 jaar lid van de club en speelde jarenlang in het eerste elftal. De impact op zijn overlijden was dan ook zeer groot. "Roy was altijd op onze club te vinden. BFC was een tweede huis voor hem, misschien wel meer dan dat. Hij zal heel erg gemist worden", zo vertelde voorzitter Gert Olthof daags na het overlijden.
Zelfs Radio 538-dj en oud-BFC'er Jelte van der Goot besteedde in de ether aandacht aan het overlijden van, zoals hij het noemde, "een steunpilaar van de club".
Uiteraard bracht het overlijden van de ras-BFC'er vele clubleden op de been op zowel woensdag- als donderdagavond. Het was een komen en gaan van BFC'ers die hem een laatste eer kwamen bewijzen. Donderdagavond barstte de kantine bijna uit zijn voegen door de overweldigende opkomst op de voor Roy Majoor zo belangrijke wekelijkse clubavond. De grote groep leden die steun zochten bij elkaar varieerde van junioren- tot seniorenspelers, oud-teamgenoten en vrienden van Oud-Olympia.
De club gelastte alle trainingen in de dagen na het overlijden af. Zaterdag begonnen alle BFC-elftallen met een minuut stilte aan hun wedstrijd. Het eerste elftal en de A1 verschenen afgelopen weekeinde aan de aftrap in speciale shirts met een portret van Roy Majoor op de buik.

In de kantine werd al snel een gedenkplek ingericht. Vele clubleden en teams brachten bloemen, shirts en kaarsjes naar de condoleancetafel en het condoleanceregister werd veelvuldig getekend. Het grote aantal berichten in het register maakte goed duidelijk dat hij gemist wordt. "Nooit meer luisteren naar jouw prachtige verhalen" of "Ik zal onze gesprekken missen" zijn veel opgetekende zinnen in het bijna volgeschreven boek. Het laat zien dat Roy diep verweven was met BFC. Dat de betrokkenheid wederzijds is, blijkt wel uit de succesvolle inzamelingsactie van de voetbalclub en zijn werkgever Hocras. Zij brachten het geld bijeen dat nodig was voor zijn uitvaart.

De foto op de gedenkplek in de kantine laat Majoor zien zoals hij door vele leden van BFC wordt herdacht: als een vriendelijke, vrolijke en zeer toegewijde clubman die hield van gezelligheid. Na zijn werk bij de Hocras en in het weekend was de Bussumer altijd op de club te vinden om wedstrijden te zien en vrienden te ontmoeten. Roy was een gangmaker en op feesten was het altijd vaste prik: Majoor pakte de microfoon en zong, alleen of met zijn vader Bep, 'Buona Sera' van André Hazes. Een nummer dat voor vele BFC'ers nauw verbonden is met de clubicoon en zijn ouders. De foto tekent de gezelligheid die Roy Majoor met zich meebracht.
Dinsdagochtend brachten vrienden, BFC'ers en familieleden nog een laatste groet door een erehaag te vormen voor de club. Majoor is daarna in het bijzijn van vele BFC-leden gecremeerd. Hij laat voor altijd een lege kruk achter in de voor hem zo vertrouwde BFC-kantine.

Het gedenkhoekje voor Roy Majoor.