De regenval zette de hele Brinklaan onder water.
De regenval zette de hele Brinklaan onder water. Foto: Bob Awick

Bussum staat blank na regen

BUSSUM - Het leek wel een moessonregen. Het regenwater kwam maandag met bakken naar beneden en zorgde in heel Bussum voor veel problemen. Na de eerste wolkbreuk 's ochtends stonden al enkele straten blank. Een paar uur later, net na de lunch, was het weer raak en stonden er nog meer straten onder water. De brandweer moest met man en macht werken om het water weg te laten lopen.

door Sjoerd Stoop

Vooral de tweede wolkbreuk zorgde voor problemen. De meeste problemen ontstonden aan de Brinklaan en aangrenzende straten. Het vele hemelwater zorgde ervoor dat er een forse laag water op het asfalt lag. De putten konden het water maar amper verwerken, waardoor de brandweer er aan te pas moest komen. De schade bleek al snel fors. Behalve dat het hele verkeer geen kant op kon door het water, stond ook de parkeergarage aan de straat blank. Grote pompen van de brandweer moesten er aan te pas komen om het water weg te pompen. Even verderop had ook de gemeente problemen: de kelder stond onder water. Daar worden onder andere kunstwerken van de gemeente bewaard. De brandweer had er een paar uur werk aan; 's avonds waren de problemen weer achter de rug.

Brede school
Ook aan de andere kant van Bussum zorgde de regen voor schade. Het water zorgde ervoor dat het theater van de brede school aan de Lange Heul onder water kwam te staan. Ook andere kamers van het gebouw hadden overlast van het vele water. De zaal moest leeggepompt worden. Medewerkers van de gemeente hebben lang doorgewerkt om alles weer droog te maken.

Schade
Een dag later was de gemeente nog druk met het opnemen van de schade. "De regen heeft heel wat schade gemaakt. Hoeveel schade exact moeten we nog onderzoeken. Het water stond tot je enkels. We hebben het nu vooral druk met schoonmaken. Daarnaast gaan we nog van alles checken: de staat van de putten en dat soort zaken", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "De brandweer heeft de parkeergarage weer helemaal op orde gebracht. De meeste auto's konden vanmorgen zonder problemen weer naar boven komen." De gemeente laat weten dat de meeste schade vergoed wordt door de verzekeraar.

De brandweer werd zo'n 60 keer gebeld wegens wateroverlast. Daarmee hoort Bussum tot de meest getroffen plaatsen.

'De regen heeft heel wat schade gemaakt. Het water stond tot je enkels'

Naarden
Terwijl Bussum veel last had van het water, bleef de schade voor Naarden beperkt. Toch moest de brandweer ook een paar keer aan de slag om het water weg te werken. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brandweer zo'n 20 keer werd gealarmeerd.

Het water zorgde ook voor problemen op speelpark Oud Valkeveen. Een groot deel van het park stond onder water. "We hebben het nog nooit zo erg meegemaakt", laat een medewerker weten. Naast het speelpark had ook voetbalclub NVC last van het water: een veld stond blank. Er waren daarnaast enkele straten ondergelopen, waaronder de Lambertus Hortensiuslaan. De schade bleef beperkt.

Ook het Spiegel kreeg het zwaar te verduren.