Afbeelding
Foto:

Verkeers-regelaars ontroerd

HUIZEN - Vrijwilligers van de Stichting Verkeersregelaars Huizen hebben woensdag, donderdag en vrijdag ondersteuning geboden bij het transport van de slachtoffers van vlucht MH17 naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Het verzoek om assistentie kwam woensdagmorgen pas binnen en in allerlijl heeft het bestuur een groep van zeven vrijwilligers bereid gevonden om te helpen. "Rond 12.00 uur kwam het bericht dat de inzet ook daadwerkelijk noodzakelijk was en dat er per direct drie mensen naar Hilversum moesten komen. Deze waren gelukkig direct beschikbaar", vertelt Robert Pastijn, voorzitter en zelf ook verkeersregelaar. "De rest van de groep was naar verwachting rond het avonduur ook nodig, gezien het toegenomen verkeer rond de route en uiteindelijk hebben we samen met bevriende organisaties als VTP Hilversum en de Stichting City-Safe uit Hilversum met veertien personen alles gedaan wat we op dat moment voor de slachtoffers konden doen." De vrijwilligers hebben daarvoor bij hun werk toestemming gevraagd en gekregen om te mogen vertrekken en sommige kwamen zelfs vanaf Texel en Ermelo naar Hilversum om assistentie te verlenen.

Gemengd gereageerd
Pastijn vertelt dat er gemengd werd gereageerd door de mensen die rond 18.45 uur te horen kregen dat ze niet meer verder konden rijden. "Sommigen hadden al het begrip van de wereld, maar tot onze verbazing was er ook een grote groep die het een minder goed idee vond, waarbij het woord belachelijk een aantal keren is gevallen. Er hebben zich gelukkig geen incidenten voorgedaan zodat na aankomst van de stoet, meer dan een uur later, de auto's weer verder konden rijden."
Nadat de kolonne van lijkauto's was gepasseerd, is de weg van en naar de kazerne nog geruime tijd afgesloten geweest om de vele bezoekers de mogelijkheid te geven om veilig naar huis te kunnen komen. Ook hier waren de verkeersregelaars een welkome aanvulling op de aanwezige politiemensen, zodat deze de handen vrij hadden om in te grijpen indien nodig.

Diep onder de indruk
"Diep onder de indruk is de groep verkeersregelaars na afloop nog even bij elkaar gaan zitten om na te praten. Iedereen was diep geroerd. Diegenen die de stoet langs hebben zien rijden, gaven aan dat ze het 'niet droog' hebben gehouden. Onder de indruk dus, maar ook blij dat ze op deze manier hun steentje bij hebben kunnen dragen", aldus Pastijn. Rond 22.00 uur zat het er voor de vrijwilligers op voor de woensdag. Donderdag en vrijdag zijn er tussen de zes en acht verkeersregelaars ingezet, waarvan twee uit Huizen. Daarnaast stond er elke dag een groep vrijwilligers paraat om direct af te reizen indien het nodig werd geacht.