Zou de Kom van Biegel het meer van Bussum zijn?
Zou de Kom van Biegel het meer van Bussum zijn? Foto: Jessica de Jong

'Ik nodig u uit met de boot naar Bussum te komen'

BUSSUM/NAARDEN/MUIDEN - Allemaal leuk en aardig, vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum, maar die naam Gooise Meren heeft geen enkel draagvlak bij de bevolking. Dat valt reuze mee, meent Jens Duyts van de VVD in Muiden; het is een naam waar alle drie de gemeenteraden zich in kunnen vinden. Beide raadsleden gingen er zaterdag over in debat in het VARA-programma Spijkers met Koppen op Radio 2.

Naarden, Bussum en Muiden gaan per 1 januari 2016 fuseren en de naam van die nieuwe gemeente wordt Gooise Meren. De drie gemeenteraden namen daar vorige week maandag na lang vergaderen een besluit over. Maar Hart voor Bussum, de grootste oppositiepartij in Bussum, kan zich daar slecht bij neerleggen.

"Voor Gooise Meren is geen enkel draagvlak onder de inwoners. En toch is het die naam geworden", zo trapt Munneke Smeets het debat op de radio af.
Duyts: "De nieuwe gemeente ligt aan een aantal meren in het noordelijk deel van het Gooi, het dekt dus de lading."
Munneke Smeets: "Dan nodig ik iedereen uit met de boot naar Bussum te komen. Wij zijn een zandgebied met veel heide. Goosie Zanden zou al beter zijn. De naam Gooiland is vaak ingediend, dat zou al op meer draagvlak kunnen rekenen."
Duyts: "Maar ook Bus naar Muiden is ingediend. En Fabiansdorp, toevallig ingediend door Fabian. Ook allemaal hele goede namen hoor. Ik bedoel maar: voor elke naam is wel wat te zeggen. Het is een zoektocht geweest waarbij we eerst de inwoners gevraagd hebben met suggesties te komen. We wilden het buiten het politieke gevecht houden, vandaar dat een commissie ernaar gekeken heeft. Die kwam met een shortlist waar drie namen op stonden: Naarden-Bussum, Naardingerland en Gooise Meren. Gooise Meren is er uitgekomen als de naam waar iedereen zich in kan vinden."

Munneke Smeets: "De meerderheid van de raden in Bussum en Naarden was voor Naardingerland, Muiden was voor Gooise Meren. De angst was zo groot dat het dan Bussum zou worden (als de gemeenteraden er niet uitkomen, krijgt de fusiegemeente de naam van de grootste gemeente - red), dat ze maar gekozen hebben voor Gooise Meren. Het gekke is dat ieder raadslid heeft gezegd dat het geen mooie naam is en toch heeft men ervoor gekozen. Het is een keuze uit angst. Maar er staat nog niks vast. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente moet de naam nog bekrachtigen."

Duyts: "Waar we al het hele fusietraject mee bezig zijn is om iets te kiezen waar iedereen zich in kan vinden. Dus laten we dan ook een naam kiezen die eer doet aan alle gemeentes. Naarden-Bussum en Naardingerland doen dat niet. Met Naarden-Bussum zouden we Muiden tekort doen en Naardingerland bekt niet altijd even lekker. En Gooise Meren is een goede naam, denken wij."
Munneke Smeets: "Laten we dan ook die meren hebben. Bovendien, denk even na, dan wonen we straks in Gooise Meren en wat zijn we dan? Een Gooi-smeerder ofzo…?"
Duyts: "Ik ben een Muiderberger. Ik rij elke dag naar huis toe en dan kom ik langs een bord 'Muiderberg' met daaronder in kleine letters 'gemeente Muiden'. Straks rij ik naar huis toe, staat daar nog steeds dat bord Muiderberg, maar dan staat er met kleine lettertjes 'gemeente Gooise Meren' onder. Ik ben er hartstikke blij mee."

Munneke Smeets: "Door bewoners zijn 784 namen aangedragen. Eén persoon heeft Gooische Meren aangedragen, in een andere spelling dus. Gooise Meren stond dus niet op de longlist, terwijl dat wel het belangrijkste criterium was. Daarnaast mocht het geen fantasienaam zijn - dat is dit wel - en moest het herkenbaar voor het gebied zijn - en dat is dit niet. We voldoen dus niet aan onze eigen criteria, dus zijn we ongeloofwaardig."

'Wat zijn wij dan straks? Een Gooi-smeerder ofzo…?'

Duyts: "In Muiden was de naam 'Naardermeer' heel populair. Dat is een van die meren waar wij aan liggen en dat kan mevrouw Munneke Smeets maar niet vinden. De fusie is een noodzaak. We zijn druk bezig daar vorm aan te geven. De naam is een belangrijke factor daarin. Alle drie de gemeenteraden hebben het besluit genomen dat het Gooise Meren wordt. Dus het is een fait accompli."

Munneke Smeets: "Ik maak me er druk om omdat deze naamgeving symbolisch is voor hoe de hele fusie er doorgedrukt wordt. Op de longlist stond ook Juinen. Dat was een veel betere naam geweest."
De hele discussie is terug te luisteren via spijkersmetkoppen.vara.nl.