Wilma Post van Versa nodigt iedereen uit om langs te komen op het spreekuur.
Wilma Post van Versa nodigt iedereen uit om langs te komen op het spreekuur. Foto: Jessica de Jong

Versa Welzijn krijgt je administratie op orde

BUSSUM / NAARDEN - Wat als je door de bomen het bos niet meer ziet in je financiële administratie? Genoeg mensen maken niet eens hun post open. Soms omdat het ze niet interesseert, omdat ze bang zijn voor schuldeisers of omdat ze de brieven niet begrijpen of de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Wie hulp nodig heeft bij het ordenen van de administratie kan daarvoor sinds een jaar terecht op het spreekuur 'Administratie voor Elkaar' bij Versa Welzijn. Door het grote succes in Bussum wordt sinds vorige week ook in Naarden het spreekuur aangeboden. Wilma Post is coördinator van het spreekuur en vertelt dat er behoorlijk wat belangstelling is voor het spreekuur.

Waarom bieden jullie deze dienst aan?
"In 2008 zijn we begonnen met het helpen bij de thuisadministratie. Dat betekende dat we mensen in hun eigen huis kwamen helpen met het uitzoeken en ordenen van de administratie. Vaak bleek dat de vrijwilliger al na 1 of 2 bezoekjes klaar was. Daarnaast stelde niet iedereen een bezoekje thuis op prijs. Daarom ontvingen we soms mensen op kantoor, maar dat was ook niet ideaal. Daarom begonnen we vorig jaar in de Uitwijk met een spreekuur. Een buurthuis is laagdrempelig voor mensen. En als de nood hoog is, is men snel de schaamte voorbij en klopt men ook aan voor hulp. We krijgen gemiddeld tussen de 10 en 12 klanten op een donderdagochtend. Er zitten dan 6 vrijwilligers klaar om hulp te bieden."

Wat zijn dat voor vrijwilligers?
"Het zijn allemaal mensen die ervaring hebben op het gebied van administratie. De bezoekers krijgen inzicht in inkomsten en uitgaven en leren een overzicht maken. Tijdig ondersteunen werkt preventief en kan het ontstaan en uitbreiding van schulden en mogelijke verdere problematiek voorkomen. Een geordende administratie vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en stimuleert gezond financieel gedrag."

Wat voor mensen vragen om hulp?
"Van jong tot oud. Denk bijvoorbeeld aan migranten die moeite hebben om hun post te lezen. Of mensen die binnenkort 65 worden en inzicht willen over hoe hun financiële plaatje er uitziet als ze stoppen met werken en AOW ontvangen. Wij helpen ook mensen die via Woningnet op een woning willen reageren. Daarnaast komen er mensen die hun schulden in kaart willen brengen."

Nemen jullie alles uit handen?
"Zeker niet. De klanten worden zo veel mogelijk betrokken bij hun eigen administratie. Ook blijven ze zelf verantwoordelijk. We willen best een keer de huurvereniging bellen, maar we zullen altijd samen formulieren invullen. Zelfredzaamheid staat voorop."

Waarom zijn jullie nu ook in Naarden actief?
"Dat komt eigenlijk doordat een groot bedrijf in Naarden een ontslagronde heeft aangekondigd. Veel medewerkers wonen in de Keverdijk en voor deze mensen willen wij ook klaarstaan. Hun financiële positie gaat veranderen en zo'n verandering kan ook op andere gebieden problemen geven. We verwijzen mensen ook door, er zijn korte lijntjes met andere instanties."

'Klanten worden zo veel mogelijk betrokken bij het ordenen en regelen'

Vrijwilligster Wilma Knops vertelt hoe ze het eerste spreekuur in Naarden heeft ervaren.
"Ik ben samen met een collega 2 uur bezig geweest met een klant die de laatste jaren niets meer aan zijn administratie had gedaan. Alles zat nog in enveloppen, er zat zelfs reclame tussen. We hebben meer dan de helft weggegooid. Hij maakte zijn post om verschillende redenen niet meer open. En hij wist niet hoe lang je brieven moet bewaren. Ook kwam er een buitenlands gezin binnen dat wilde weten hoe ze ziektekosten bij de verzekering kunnen declareren. Ik vind het een verrijking als je mensen kunt helpen. Het is echt dankbaar werk en het is mooi om iets terug te geven aan de maatschappij."