Machteld Middelveld zet zich als voormalig docent nu in voor de Volksuniversiteit.
Machteld Middelveld zet zich als voormalig docent nu in voor de Volksuniversiteit. Foto: Mireille Detrixhe

Tij keren bij Volksuniversiteit

BUSSUM / NAARDEN – De grootste uitdaging voor Machteld Middelveld is om als nieuwe voorzitter van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum gedoceerd veranderingen door te voeren. Ze wil soms te veel tegelijk. Ze is van het aanpakken en gewoon doen. "Ik vind ook zo veel leuk en ik zie niet snel beren op de weg."

door Mireille Detrixhe

Anderhalf jaar geleden kwam ze als vrijwilliger bij de Volksuniversiteit werken. "Mijn eerste taak bij binnenkomst was om cursussen te organiseren op cultureel, maatschappelijk en geschiedkundig gebied. Daarvoor werkte ik jarenlang met heel veel plezier bij verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de laatste 23 jaar aan de Hogeschool van Amsterdam als docent bij de opleiding Management, economie en recht. Ik probeerde studenten enthousiast te maken voor het vak management. Ik vond dat altijd erg leuk, maar toen ik 65 werd greep ik de kans om te stoppen met het werk."

'Ik greep de kans om voorzitter te worden met beide handen aan'

"Ik miste echter een bezigheid waar ik mijn passie in kwijt kon en vond het erg moeilijk om iets te vinden waar ik net zo warm voor liep als voor het onderwijs. Toen ik zag dat de Volksuniversiteit vrijwilligers zocht, greep ik die kans met beide handen aan. Het ligt toch een beetje in dezelfde lijn: mensen stimuleren om zich op een positieve manier ergens in te verdiepen. Daar word ik nu eenmaal erg blij van", zegt ze. Als de kersverse voorzitter van de Volksuniversiteit vervult ze sinds augustus vol enthousiasme en ambitie haar rol. En ja, er zijn heel wat zaken die zij anders wil gaan aanpakken. En dat zal stap voor stap gerealiseerd worden, hoopt ze. Een van de aandachtsgebieden die ze wil aanpakken is de interne structuur. Die moet duidelijker, volgens haar.

"Ik constateerde dat de uitvoering niet altijd klopte met hoe de beleidsplannen op papier stonden. Dingen gaan soms gewoon zoals ze gaan. Dat ontstaat gaandeweg. Als buitenstaander kijk je weer fris tegen de dingen aan. Het was óf beleidsplannen aanpassen óf anders werken en bepaalde taken weer oppakken. We kunnen intern de verschillende sectoren van ons cursusaanbod beter op elkaar laten afstemmen. Een aantrekkelijk cursusaanbod is en was een continu aandachtspunt. Je kunt niet altijd hetzelfde aan blijven bieden. Goed luisteren naar de behoeften van mensen is belangrijk. En het is soms ook een kwestie van gewoon proberen", zegt Middelveld. Verder wil ze zich richten op een grotere naamsbekendheid binnen de regio. De Volksuniversiteit is een prachtig instituut", zegt ze met overgave. "Het heeft een divers aanbod van lezingen en cursussen, is laagdrempelig, sociaal, gezellig en niet duur." Mensen moeten een beeld krijgen bij de Volksuniversiteit, dat vindt ze belangrijk om aan te werken.

'Ik wil een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is'

Samenwerking
De samenwerking met andere volksuniversiteiten in de regio en andere culturele instellingen en bedrijven staat hoog op de agenda bij Middelveld. "Een voorbeeld is de samenwerking met het Filmhuis Bussum. Willem Jan Otten, essayist die de P.C. Hooftprijs heeft gewonnen in 2014, geeft in februari een inleiding bij drie films van regisseur Bresson die in het filmhuis getoond worden. Maar we hebben ook een rondleiding georganiseerd door de tuinen van Landgoed Oud Bussem die in oude stijl hersteld worden, om maar eens iets te noemen."

Veranderingen
De veranderingen die ze wil doorvoeren zijn nodig om het tij te keren van het dalend aantal deelnemers aan cursussen. "Ik ben te ambitieus om die uitdaging te laten lopen", zegt ze. "Er zit gewoon meer muziek in de Volksuniversiteit." Over vijf jaar moet de Volksuniversiteit het anker zijn van Naarden en Bussum. "Een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is dat we die in Bussum hebben."