Het COA maakt morgen een rondje over het complex.
Het COA maakt morgen een rondje over het complex. Foto: Bob Awick

Toch opvang op kazerne?

BUSSUM - Er bestaat toch een kans dat er asielzoekers geherbergd gaan worden op de Kolonel Palmkazerne. Het COA, dat de opvang regelt, komt morgen naar Bussum voor een rondgang over de kazernegrond. Dat laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland desgevraagd weten.

door Sjoerd Stoop

De Bussumse kazerne wordt al langer genoemd als opvangplek voor asielzoekers, maar een verzoek van het COA om de kazerne te betrekken bleef vooralsnog achterwege. Wat het bezoek van het COA aan de kazerne betekent, valt slecht te beoordelen. De woordvoerder van de provincie Noord-Holland en een woordvoerder van het COA reppen daar met geen woord over. Sterker nog: het COA laat alleen weten dat het naar Bussum komt voor een rondgang, maar wil anders dan de provincie de datum van morgen niet bevestigen.

Slechte staat
Na de eerste geruchten over de opvang op de Kolonel Palmkazerne stelde de provincie dat er op de kazerne eerst heel wat moet gebeuren vanwege de slechte staat van onderhoud van de panden en zorgen over brandgevaar.

Er wordt gekeken naar opvangplekken omdat er steeds meer asielzoekers naar Nederland komen. Deze toegenomen stroom zou de komende jaren aanhouden. Staatssecretaris Fred Teeven deed onlangs al een oproep aan alle gemeenten om hun ogen open te houden voor eventuele leegstaande panden om deze mensen op te kunnen vangen. Het COA opende de afgelopen maanden al meerdere extra opvangplekken en zoekt nog verder.

Gemeente wacht af
De gemeente Bussum wacht af wat er gaat gebeuren. De provincie Noord-Holland heeft de zeggenschap over de kazerne. Pas als er een verzoek komt van het COA en de provincie de komst van de asielzoekers toestaat, komt Bussum aan bod. De gemeente zou mee moeten werken door een vrijstelling te geven op het bestemmingsplan. Dat komt pas na een concreet verzoek aan de orde.