Het werk moet in november klaar zijn.
Het werk moet in november klaar zijn. Foto: Bob Awick

'Nu ligt er één rioolbuis, twee buizen is standaard'

NAARDEN - Na de bouwvak gaat een groot deel van het Componistenkwartier op de schop. Het riool wordt vernieuwd en in het verlengde daarvan worden straten opnieuw ingericht. Zo'n 450 buurtbewoners krijgen er vier maanden lang mee te maken. Dave Groot (31) van Royal Haskoning DHV begeleidt de uitvoering van het project RemCom namens de gemeente Naarden.

Jullie zijn al een tijdje bezig.
"Na een voorbereidingsperiode in 2013 zijn we in januari met de uitvoeringswerkzaamheden van het project begonnen. Fase 1 is achter de rug. Daarin hebben we het riool vervangen aan de Amersfoortsestraatweg en het gedeelte an de Beethovenlaan grenzend aan de sportvelden. Onder het fietspad en de rijbaan ligt daar nu een nieuwe riolering. We zijn nu bezig aan de afronding van fase 2: het vervangen van het riool aan de Paulus Potterlaan en de Rembrandtlaan. Na de bouwvak volgt de derde en laatste fase."
Waarom wordt het riool vernieuwd?
"Om te kunnen voldoen aan de verhoogde milieunormen en om het rioolstelstel beter te laten functioneren. Zo wordt de capaciteit van de riolering vergroot en worden er koppelingen met de rioolstelsels van omliggende wijken gemaakt. Nu ligt er één rioolbuis, terwijl twee verschillende buizen inmiddels de standaard is. Een buis voor het vuile rioolwater dat naar de rioolzuivering bij Ankeveen gaat, een tweede buis voor het hemelwater dat geloost wordt op de sloten in de buurt. Het is zonde om dat schone regenwater helemaal naar de rioolzuivering te sturen, dus leggen we twee buizen aan. De nieuwe buizen hebben een diameter van ongeveer 40 centimeter. Omdat de straten dan toch open liggen, pakken we meteen de knelpunten in de openbare ruimte aan."

Zoals?
"De wijk heeft te maken met parkeerproblemen, mensen die te hard rijden en verkeersonveilige situaties. Dit hebben we tijdens de voorbereiding van het project met de bewoners in kaart gebracht en pakken we nu aan. In overleg komen er extra parkeervakken die we verplaatsen naar de andere kant van de straat. Er werd ook te snel gereden. Dus leggen we in die laan nu ook drie verkeersdrempels aan."

Wat gebeurt er vanaf half augustus allemaal in de wijk?
Op 18 augustus start de firma van Asch met het vervangen van het riool in de Bachlaan, de Wagnerlaan, een stuk van de Beethovenlaan, de Chopinlaan en de Lisztlaan. Het riool ligt midden onder het asfalt van de weg, dus die gaat open. Tegelijkertijd gaan we de lampen in de lantaarnpalen vervangen in de hele wijk. Lantaarnpalen die niet goed meer zijn, worden ook vernieuwd. Het moet in november klaar zijn."

En de rest van de straten in de wijk?
"We gaan in ongeveer eenderde van de wijk het riool vervangen. Het andere deel volgt in de toekomst, als er weer budget beschikbaar is. Dit werk kost 1,8 miljoen euro."

Wat gaan de mensen er van merken?
"Heel veel. De straten voor hun deur liggen open. Maar we voeren het werk gefaseerd uit om te zorgen dat de wijk zoveel mogelijk bereikbaar blijft. En het zal drukker worden qua verkeer in sommige, nu rustige, straten. Dat komt door de omleidingen."

Kun je nog naar de wc?
"Dat kan gewoon doorgaan: de aannemer sluit soms het riool af maar daar merken de bewoners niets van.

'We voeren het werk gefaseerd uit, zodat de wijk bereikbaar blijft'

Voorlichtingsavond
De gemeente houdt 16 juli een voorlichtingsavond voor bewoners van het Componistenkwartier. De aannemer zit van 20.00 uur tot 21.00 uur klaar in het Naarderheem om vragen te beantwoorden.

Een groot deel van het Componistenkwartier gaat op de schop.