Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Tot ver in de twintigste eeuw werden in de Vesting fecaliƫn, gootsteendrab en straatslib geconcentreerd in beer- en zinkputten. Het 'dik' bleef achter en het 'dun' werd, vermengd met het hemelwater, door een stelsel van gresbuizen en tunnels naar de haven en de grachten geleid. In 1981 werd een nieuw rioolstelsel aangelegd. Vuil water wordt sindsdien naar een zuiveringsinstallatie ver buiten de gemeente Naarden afgevoerd. De kwaliteit van het water van de stadsgrachten steeg daarna zienderogen.

Over de ligging van het voormalige riool, een gemetseld systeem van ondergrondse kanalen, is in het stadsarchief nauwelijks iets terug te vinden. De rijksbewaarplaatsen scoren beter. Uit het archief van de Genie kennen we een register uit het jaar 1879 waarin de hoofdriolen van de Vesting zijn vermeld. De monding van een van die kanalen zien we op de waterlijn in de courtine Oranje-Promers op circa 18 m uit de lage flank van bastion Oranje. Dat lozingspunt stond in verbinding met het riool van de Pijlstraat.

Meer weten over de oude stadsriolering? Het is zeven jaar geleden beschreven in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl