De klusjesmannen komen met regelmaat naar Naarden en Bussum.
De klusjesmannen komen met regelmaat naar Naarden en Bussum. Archieffoto: BPV Bart

Weer malafide klussers actief in de buurt

NAARDEN - Naarders en Bussumers moeten de komende dagen weer extra opletten op klusjesmannen die de boel oplichten. De klussers werden de afgelopen week al weer een paar keer aangetroffen. De mannen een klus laten doen kan enorm veel geld kosten.

door Sjoerd Stoop

Het gebeurt wel vaker dat de klusjesmannen Bussum, Naarden en de rest van de streek aan doen. De klusjesmannen, ook wel 'travellers' genoemd, spreken Engels en touren met een busje met Engels kenteken door het land. De mannen trekken door de straten op zoek naar kapotte dakpannen, slechte paadjes en andere ongemakken. Vervolgens bellen ze aan en zeggen ze de problemen graag te verhelpen voor de bewoners. Sommige verbaasde bewoners happen toe. De klusjesmannen gaan vervolgens aan de slag, leveren vaak belabberd werk en rekenen vervolgens veel te hoge bedragen. Een voorbeeld: het schoonmaken van een paadje kan soms wel 5000 euro kosten. Soms gebeurt het wel eens dat de problemen alleen maar erger worden gemaakt; er wordt meer gesloopt dan gerepareerd.

Slachtoffer
Het afgelopen jaar waren meerdere Bussumers en Naarders al eens het slachtoffer. Agenten kunnen amper tegen het probleem optreden. De klanten van de klusjesmannen stemmen toe dat het mankement gerepareerd wordt en dat geldt als overeenkomst. Gedupeerden kunnen dus geen kant op. Het gebeurt wel eens dat gedupeerden met geweld gedwongen worden om het bedrag, hoe hoog ook, te betalen. Als de klusjesmannen hun klanten chanteren en met geweld over de brug komen, kunnen de agenten er vanzelfsprekend wel wat tegen doen.

Agenten roepen op om de klusjesmannen te negeren en mankementen eventueel te laten verhelpen door erkende klussers.