Het seizoen gaat bijna beginnen voor Pampus, maar de problemen lijken steeds groter te worden.
Het seizoen gaat bijna beginnen voor Pampus, maar de problemen lijken steeds groter te worden. Foto: Milou Willemsen / Stichting Forteiland Pampus

Comité voor Pampus vraagt om vertrek directie

MUIDEN - De directie van Pampus functioneert niet. Dat is de strekking van een openbare brief van het Comité voor Pampus over de situatie rondom de fortwachters. Er zijn de afgelopen tijd te veel commerciële kansen gemist.

door Christian Pfeiffer

Niet eerder werd er zo hard geordeeld over de directie van het eiland. De rel rondom de fortwachters gaat ondertussen bijna de vijfde maand in. In oktober maakte de Stichting Forteiland Pampus bekend de fortwachters Kris en Maartje te willen ontslaan als bezuinigingsmaatregel.

Ruzie
Een groot deel van de vrijwilligers van Pampus is het daar niet mee eens. Protest en een ruzie met de stichting volgde. Pampus moet over enkele weken weer open voor het publiek, maar van seizoensvoorbereidingen lijkt het nog niet te komen. Ook in de provincie Noord-Holland en de gemeenteraad van Muiden wordt de zaak nauwlettend gevolgd. Pampus is van grote toeristische waarde.

Kris en Maartje moeten weg omdat de exploitatiekorten van 2012 en 2013 zodanig waren dat dit volgens de stichting de beste maatregel was. Het Comité voor Pampus stelt nu dat er de afgelopen twee jaar overduidelijk commerciële kansen zijn blijven liggen. Een fout van de directie. Bijvoorbeeld: "Een veerdienst vanaf IJburg werd door de directie als zijnde kansloos afgewimpeld. De kapitein van deze veerboot voer afgelopen seizoen bijna dagelijks, voor eigen winst en risico, op en neer met betalende klanten vanaf IJburg."

Of "Diverse aspirant donateurs meldden zich aan bij de directie om voor € 3000,- sponsor te worden. Geen van allen zijn ze teruggebeld."

Ook verwijt het comité de directie van Pampus dat er op de wal nog steeds geen toegangskaartjes voor Pampus zijn te krijgen in Muiden. Ook niet online. Er worden nog meer pijnpunten genoemd: "Ondanks het financieel succes van het, door de fortwachters georganiseerde evenement (Drijf-in bioscoop), neemt directie geen stappen om dit soort geldstromen verder te ontwikkelen."

Pampus verwelkomde meer bezoekers dan ooit, maar leed verlies

Postcodeloterij
Grootste zorg is dat Pampus vorig jaar meer bezoekers dan ooit mocht verwelkomen, zo'n 55.000, maar dat een groot deel niet hoefde te betalen door een gesloten deal met de Postcodeloterij. De veerdiensten konden daardoor geen betalende bezoekers meer meenemen en Daardoor werd er geen geld verdiend.

Het Comité voor Pampus zegt namens een groot deel van de boze vrijwilligers van Pampus te spreken. Omdat ze steeds geen goed antwoord krijgen van de stichting op hun vragen, hebben zij de brief naar het MuiderNieuws gestuurd.

Aan het eind van het schrijven concluderen ze dat de nalatigheden zo groot zijn dat de directie van Pampus maar beter naar huis kan gaan.

"Het runnen van het forteiland is geen loterij, maar een complexe operatie die dagelijks bij elkaar gehouden wordt door vrijwilligers en fortwachters die hun werk met passie doen."

Meedenken
Stichting Forteiland Pampus wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen. Volgens voorzitter Michiel de Bruin is bij hen de brief niet bekend en dus willen ze ook niet reageren op genoemde voorbeelden.
"Maar laat ik nogmaals benadrukken dat voor iedereen die constructief wil meedenken over Pampus de deur altijd open staat. Zeker ook voor het Comité voor Pampus", aldus De Bruin.