Een zandvlakte met in de verte heistellingen, zo ziet het er nu uit bij Muiden.
Een zandvlakte met in de verte heistellingen, zo ziet het er nu uit bij Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

Bouwput nieuwe A1 verrijst bij afslag Muiden

MUIDEN - Wie bij de afslag Muiden om zich heen kijkt, herkent bijna niets meer terug. In amper een paar maanden tijd is naast Muiden een enorme bouwput verrezen. Voor de nieuwe A1.

door Christian Pfeiffer

Sinds september vorig jaar rijden zandwagens af en aan om aan weerszijden van de Vecht zand te storten. Het terrein is daardoor al een stuk hoger geworden. Het zijn de voorbereidingen voor de aanleg van nieuwe verbindingswegen tussen de toekomstige Spieringbrug (lokale brug) en de A1.

Nieuwe A1
Uiteindelijk komt de A1 te liggen waar nu de zandauto's rijden. De snelweg baant zich straks een weg door de polder en schiet onder de Vecht door met het grootste aquaduct van Europa. Ook daarvan is de bouw begonnen. Naast de werkplaats van de lokale brug wordt al druk gewerkt aan de voorbereidingen voor dit enorme bouwwerk.

Hoogspanningsmasten
Deze week is begonnen met het verplaatsen van een aantal hoogspanningsmasten in de polder. Het is de hoogspanningsverbinding Diemen-Lelystad. Eerst worden de fundamenten van de masten neergelegd, later volgt de bouw van hele nieuwe masten. Een deel van de oude masten in de polder wordt afgebroken. Wie daar meer over wil weten is morgenavond (donderdag) van harte welkom op een informatieavond hierover in de Kazerne.

Weesperweg
Eind deze maand wordt de Weesperweg een weekend afgesloten, net zoals de op- en afrit van de A1. De Weesperweg wordt in dat weekend bij de rotonde een deel verlegd. Vanaf begin april worden automobilisten namelijk om het bouwterrein heen geleid en niet eroverheen, zoals nu het geval is.

Weesperweg eind deze maand weekend dicht

Vecht
In de Vecht is ook het heien begonnen voor de nieuwe Spieringbrug voor lokaal verkeer. Ook worden er damwanden ingetrild. Het werk duurt ongeveer 2,5 maand. Als dat klaar is wordt er gestart met de bouw van de brugpijlers. Eerst aan de oostkant van de Vecht, daarna aan de westkant. Vandaag wordt overigens het scheepvaartverkeer op de Vecht een dag stilgelegd om twee leidingen in de rivier te leggen voor het transport van zand.

Amsterdam-Rijnkanaal
Aan de andere kant van de polder, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, gaat de komende tijd ook veel veranderen. Dat gebied was tot nu toe relatief rustig. Binnenkort beginnen daar de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe brug die daar komt om de snelweg A9 en A1 te verbinden. Voor het werk wordt de Kanaaldijk-Oost afgesloten.

Het zijn allemaal kleine stappen in de enorme operatie die de bouw van de nieuwe A1 en de Spieringbrug is. De verlegging van de snelweg is onderdeel van een groot project om de doorstroming van het verkeer tussen Schiphol en Lelystad te verbeteren: een van de grootste projecten van Rijkswaterstaat ooit.

Het werk aan de A1, alleen al bij Muiden, gaat in totaal 910 miljoen euro kosten. De aanpassingen aan alle snelwegen tussen Schiphol en Almere kosten miljarden. Volgens planning is het project in 2020 gereed. De Spieringbrug moet al eerder klaar zijn, naar verwachting kan het eerste verkeer over twee jaar over de brug rijden.