Roy Donders (rechts) poseert in een hoekje van café Amstelstroom met zijn fans.
Roy Donders (rechts) poseert in een hoekje van café Amstelstroom met zijn fans. Foto: Bob Awick

De Amstelstroom was voor Donders de druppel die de emmer deed overlopen

door Marieke van Veen

WEESP – Roy Donders was het al zat aan het worden, maar na vorige week in café Amstelstroom is hij er he-le-maal klaar mee. Geen huispakkenparty's meer voor de 'Stylist van het Zuiden'. Hij is niet de enige met een kater, ook Yvonne de Veer kijkt met gemengde gevoelens terug op de party.

Zelf was De Veer al nooit zo'n fan van Donders. "IMaar vanwege de hype ben ik toch een keertje naar zijn soap gaan kijken. Vanuit zakelijk oogpunt leek het me interessant om hem naar Weesp te halen."

Ze boekte hem en verspreidde het nieuws. Uit de reacties bleek dat het wel eens heel druk kon worden. Maar naarmate de datum dichterbij kwam, doken er ook andere verhalen op. Donders zou geen zin meer hebben in de party's en zou dat ook uitstralen waardoor er opstootjes ontstonden. De Veer begon 'm te knijpen: ging het wel door? Daags voor de party werd ze gebeld: of er tv-opnames gemaakt mochten worden? "En toen ook Donders' zus belde met wat vragen, was ik gerustgesteld. Met haar sprak ik af dat ik voor eten zou zorgen."

Donderdag 27 februari. Al rond 18.00 uur stapt de manager van Donders het café binnen. Hij vertrouwt De Veer toe dat hij een goed gesprek met de stylist heeft gehad. Het moet anders, het moet beter. Maar meteen die avond gaat het weer mis. Ondanks de eetafspraak blijkt Donders bij Van der Valk te dineren. De Amstelstroom begint vol te lopen, maar om 20.00 uur is er nog geen huispak te bekennen. Om kwart over acht komt Donders aankakken. Hij schrikt van de drukte. "Dit doe ik niet, het is veel te druk", was het eerste dat hij volgens De Veer riep. "Ja, vind je het gek? Als hij op tijd was gekomen had hij rustig kunnen eten en alles kunnen opbouwen. Nu zei hij doodleuk dat hij best met wat mensen op de foto wilde, maar dat de verkoop niet doorging. Toen heb ik hem flink de waarheid verteld", briest De Veer. De tv-ster kiest eieren voor zijn geld en haalt zijn pakken. Die zijn binnen een uur bijna uitverkocht en de grootste drukte neemt af. Donders besluit op te stappen, tot grote verontwaardiging van De Veer "Ik had hem tot 01.00 uur geboekt en heb hem gezegd dat ie als de wiedeweerga meer kleding uit zijn auto moest gaan halen. Er waren nog genoeg klanten. Toen hij naar de auto liep dacht ik dat hij met volle dozen zou terugkomen, maar hij was 'm gewoon gesmeerd. Toen ik daarover bij zijn manager mijn beklag deed, kwam Roy een kwartier later terug om me alsnog een hand te geven. Die hand kreeg ie mooi niet. Ik voelde me zo bedonderd."

Manager André van den Bogaert wil over dat 'wegglippen' wel wat kwijt: "Buiten stonden jongeren die vanwege hun leeftijd niet naar binnen mochten. Roy heeft een tijdje bij ze gestaan, dat siert hem juist. Ook binnen heeft hij volop de tijd genomen voor zijn fans." Waar ging het dan mis? "De hype rond Roy is te groot voor zo'n kleine locatie. Daar liepen we al vaker tegenaan. Weesp was de druppel. Roy stopt met de party's. Hij gaat zich nu volledig richten op zijn zangcarrière, zijn kledinglijn en het tweede seizoen van zijn tv-programma." Ondanks de vervelende toestanden is De Veer blij dat Donders het besluit om te stoppen niet een dag eerder heeft genomen.

'Hij zou meer kleding gaan halen, maar was 'm gewoon gesmeerd'
 

"Dan had ik echt voor schut gestaan." De horecaonderneemster blijft ondertussen nieuwe plannen maken om haar toog vol te krijgen: "Ik heb alweer wat nieuws bedacht: zingende barkeepers op elke eerste vrijdag van de maand. Aanstaande vrijdag om 20.00 uur is de aftrap. Iedereen is welkom."