Het gebouw van de ABN Amro (hoek Groote Plein / Oudegracht) zit onder de rode harten.
Het gebouw van de ABN Amro (hoek Groote Plein / Oudegracht) zit onder de rode harten. Foto: Christian Pfeiffer

Wie kliederde het centrum van Weesp vol harten?

WEESP - Is het een verkiezingsstunt, een reclamecampagne of leeft een warmbloedige kunstenaar of een verliefde burger zich uit?

door Marieke van Veen

In Weesp wordt volop gespeculeerd over wie vorige week de stad vol rode harten kliederde. De politie tast vooralsnog volledig in het duister.

40 panden
Opvallend is het wel. Of het nou een 'stoere tag' is of een lieftallig hartje, graffiti is en blijft vandalisme. Zeker veertig gebouwen zijn beklad. Het gaat om winkels, woningen, overheidsinstellingen en dienstverlenende organisaties aan onder meer de Achtergracht, Nieuwstad, Nieuwstraat, Slijkstraat, Waagplein, Kerkstraat, Groote Plein, Pieter Jacobstraat en Oudegracht.

Op het Stadskantoor staat de tekst 'Vandaliefde'. De eigenaren en huurders moeten het schoonmaken zelf regelen en zolang er geen dader in beeld is, draaien ze zelf voor de kosten op. De gemeente liet de tekten diezelfde dag nog weghalen. Weespers op straat reageerden vorige week heel verschillende. Bij de een vertoonde zich een flauwe glimlach op het gezicht, bij de ander overwon de boosheid na het zien van de grafitti.

Hoog op
De politie neemt de zaak dan ook hoog op. Het onderzoek is in volle gang. Wijkteamchef Henk van den Dikkenberg: "We zitten er bovenop, maar tot nu met weinig resultaat. We hebben buurtonderzoeken gehouden, passanten aangesproken, camerabeelden bekeken, het heeft allemaal niets opgeleverd. Natuurlijk scannen we ook de social media, maar ook dat heeft vooralsnog weinig aanknopingspunten naar voren gebracht. Het blijft bij speculeren. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat de daders een rondje hebben afgewerkt. Dat ontdekten we toen we de harten letterlijk in kaart brachten."

De politie en gemeenten roepen gedupeerden op om aangifte te doen: "We hebben er pas vijf binnen. Jammer, want voor het onderzoek is het van belang dat we alles goed in beeld hebben."

Getuigen
Ook hoopt Van den Dikkenberg dat getuigen zich alsnog melden. "De bekladding moet in de nacht van woensdag op donderdag zijn gebeurd. Het moet toch iemand opgevallen zijn dat een of meerdere personen met verf en een sjabloon over straat liepen?"

De politie is bereikbaar op 0900-8844. Anonieme tips zijn ook welkom, die kunnen worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.