Veel reacties uit publiek. Onder meer van huidige raadslid Erik Pieter Vlaanderen over de toekomst van Florisberg.
Veel reacties uit publiek. Onder meer van huidige raadslid Erik Pieter Vlaanderen over de toekomst van Florisberg. Foto: Christian Pfeiffer

Bouwplan KNSF beheerst ook deze verkiezingen

MUIDEN - Het onlangs goedgekeurde bouwplan voor het KNSF-terrein. Het was eigenlijk hét onderwerp dat maandagavond het lijsttrekkersdebat in de Kazerne beheerste. Daarmee staan ook deze gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de KNSF.

door Christian Pfeiffer

Natuurlijk, er werd een uitstapje gemaakt naar lopende zaken in Muiderberg, naar de nieuwe A1 en de fusie. Maar lijsttrekkers Jan Hylkema (PvdA), Jens Duyts (VVD), Dirk Jan Methorst (CDA), duo-lijsttrekkers Werner van Bastelaar en Rietje Rijnja (D66) en de nummer twee van OMM Petra Vonk, debatteerden maandagavond zeker twee uur vooral over de KNSF en alle aspecten en bijverschijnselen die bij het inmense bouwplan horen.

Het lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen is een traditie in Muiden en stond ook deze keer weer onder de bezielende leiding van Matthijs Wink en Dorus van Diest. De lijsttrekkers begonnen om acht uur en waren iets na tienen klaar. Precies volgens schema dus.

De Kazerne zat helemaal vol. Onder de aanwezigen waren burgemeester Marleen de Pater, de wethouders Henny Timmerman en Wimar Jeager, veel aanhangers van de politieke partijen en criticasters van het KNSF-dossier. De sfeer was goed, bij vlagen fel en de insprekers hadden gepeperde teksten. Inspreker vanuit het publiek Jacob Veenhuysen gooide tien minuten na het begin van het debat de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de huidige gemeenteraad de afgelopen vier jaar "niets heeft gepresteerd". Veenhuysen vervolgde met de stelling dat de provincie Noord-Holland moet ingrijpen bij het KNSF-dossier en werd vervolgens afgekapt door Van Diest en Wink. De toon was gezet. Veenhuysen zou later het woord nog uitgebreid krijgen.

Of er wel of niet gebouwd moet worden op het terrein van de voormalige kruitfabriek en vooral hoeveel huizen er gaan komen, splist de deelnemende politieke partijen eigenlijk in tweeën. CDA, D66 en VVD zijn onlangs in de gemeenteraad akkoord gegaan met de plannen en verdedigen de afspraken zoals die nu gemaakt zijn. PvdA is altijd al tegen dit plan geweest en is in de aanloop naar de verkiezingen niet veranderd van mening.

Duidelijke voor- en tegenstanders bouwplan voormalige kruitfabriek

Interessant was de komst van de nieuwe partij Ons Muiden Muiderberg (OMM) naar het debat. Lijsttrekker Sandra Deuling moest vanwege ziekte afhaken, maar de nummer twee Petra Vonk wist de partij-ideologie goed over te brengen. Vonk stelde zich in het KNSF-dossier als kritische toeschouwer op. Dit lokte vooral reacties bij de zittende partijen uit, die duidelijk probeerden te polsen wat voor vlees ze in de kuip hadden. Vooral Werner van Bastelaar van D66 zocht meermaals de confrontatie met OMM. Logisch, Sandra Deuling komt van D66 af en verbaasde vriend en vijand met het lijsttrekkerschap van OMM.

"Het KNSF-dossier is niet leuk. Er zijn tal van aspecten die wij ook niet leuk vinden. Maar het woord is woensdag aan de kiezer. Als zij het niet met de huidige plannen eens zijn, dan worden wij als politieke partijen afgestraft", zo vatte VVD-lijsttrekker Jens Duys de situatie samen.

De enige twintig minuten waarin het woord KNSF niet viel was tijdens het gedeelte van het debat dat over Muiderberg ging. Debatleiders Wink en Van Diest hadden heel slim een eigen sectie van de discussie speciaal voor het dorp gereserveerd. Daarin bleek dat in Muiderberg vooral de onlangs geopende Natuurboulevard ergenis oproept. Fietsers en wandelaars moeten hetzelfde pad delen, wat vaak tot gevaarlijke situaties leidt. De lijsttrekkers beloofden allemaal zo snel mogelijk iets aan de situatie te doen. Ook werd er gesproken over de toekomst van Florisberg (lijsttrekkers: 'we houden de vinger aan de pols'), de belofte om de volière op de Brink terug te laten keren ('helemaal vergeten, gaan we uitzoeken') en minder drempels ('ook bij de scholen?') werden doorgenomen.

Vermakelijk was de vraag aan de partijen om hun eigen verkiezingsposter toe te lichten. VVD: 'Niet doorschuiven, maar aanpakken'. CDA: 'Mét elkaar, voor elkaar' PvdA: 'Iedereen doet mee', OMM zelfs zonder slogan. Van Diest: "Dat is leuk, D66, dat er op jullie affiche staat 'Nu Vooruit', maar wat bedoelen jullie daarmee?" Daar moest lijsttrekker Van Bastelaar even over nadenken. Een link met de KNSF was snel gemaakt. "We gaan vooruitkijken in Muiden."

Dat het KNSF-dossier ondertussen de lijsttrekkers zelf ook wel een beetje de keel begint uit te hangen bleek uit de geprikkelde reactie van Dirk Jan Methorst (CDA) op de vraag van, wederom, Veenhuysen of de besluiten hierover niet beter over de verkiezingen heen getild hadden moeten worden. "De KNSF is al sinds 2006 onderdeel van de verkiezingsstrijd. In 2010 zijn er weer verkiezingen geweest, ook met de KNSF als belangrijkste factor. Weer afwachten zou volstrekt zinloos zijn", zo legde een duidelijk geïrriteerde Methorst uit. De partijen laten de kiezer nu spreken.

Muiders en Muiderbergers mogen woensdag naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Omdat Muiden hoogstwaarschijnlijk in 2016 met Naarden en Bussum fuseert, zitten de raadsleden maar kort in de raad. Alle partijen zijn het wel met elkaar eens dat nog voor de fusie een feit is Muiden en Muiderberg eigen dorps- en stadsraden moeten krijgen om de identiteit te waarborgen.