Marieke Munneke Smeets zal de kar zonder Ton Fokker moeten trekken.
Marieke Munneke Smeets zal de kar zonder Ton Fokker moeten trekken. Foto: Sjoerd Stoo

Lijsttrekker Hart voor Bussum stopt per direct

BUSSUM - Hart voor Bussum moet het zonder lijsttrekker Ton Fokker stellen. Hij trekt zich terug uit de Bussumse politiek vanwege persoonlijke omstandigheden.

De timing, vlak voor de verkiezingen, is opvallend. De partij bestaat pas een paar weken en Fokkers naam staat op de stembiljetten waardoor iedere Bussumer op hem kan stemmen. "Maar," zo geeft Fokker aan, "ik ben niet verkiesbaar." Vooralsnog heeft dat geen directe gevolgen. Mocht Fokker een raadszetel behalen, dan kan hij die tegen die tijd weigeren. Hij heeft namelijk nog niet officieel afstand gedaan van zijn plek op de lijst. Mocht het allemaal zover komen, dan wordt de nummer 2, Marieke Munneke Smeets, het nieuwe gezicht van de partij.

Ondertussen gonst het van de geruchten en wordt er gezegd dat er ruzie binnen de partij zou zijn. Twee kapiteins op één schip en onenigheid over de standpunten die de partij wil innemen zouden hieraan ten grondslag liggen. Het lijkt erop dat Smeets, die na onenigheid wegging bij D66, nu haar eigen nieuwe partij heeft.