Op het ijs van het IJmeer, Muiderslot op de achtergrond.
Op het ijs van het IJmeer, Muiderslot op de achtergrond. Foto: Muider IJsclub

Een eeuw schaatsplezier in Muiden door IJsclub Eendracht

MUIDEN - De Muider IJsclub Eendracht bestaat honderd jaar en is niet meer weg te denken uit de stad. Vandaar de Koninklijke Erepenning.

door Christian Pfeiffer

De Eendracht is opgericht in 1914. In de mobilisatietijd schaatste de bevolking samen met in Muiden gelegerde militairen op de Vecht, de kasteelgracht en de Veste. Na een van de wedstrijden ontstond spontaan het idee om een ijslub op te richten, niet zozeer voor toertochten maar juist voor ijsvermaak en ijsfeesten. En zo geschiedde: op 4 februari 1914 werd Muider IJsclub Eendracht opgericht.

De ijsclub was meteen al een succes. Er waren na een week al 82 leden ingeschreven, zo staat in het jubileumboekje van de vereniging te lezen. De eerste activiteiten van de club vonden in de jaren daarna op de Vest plaats. Een paar jaar later werd uitgeweken naar de Kadesloot. De leden eisten wel dat er geen wedstrijden werden gehouden, maar dat het ijsfeesten moesten zijn.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd er als het even kon geschaatst in Muiden. In 1921 voor het eerst om geldprijzen (eerste prijs: 12,50 gulden) en in 1937 werd er voor het eerst een landijsbaan aangelegd. Dit tot vreugde van de club.

Wie door de geschiedenis van de club heen leest kan wel concluderen dat de Pampustocht van 1996 toch wel het hoogtepunt was. 800 schaatsers vertrokken op 6 januari van de West Zeedijk naar het forteiland en vanaf daar naar het PEN-eiland. Als eindpunt? Een koek-en-zopietent. De tocht was voorlopig eenmalig. Sindsdien heeft het niet meer zo hard gevroren.

Hoogtepunt? De tocht naar Pampus in de koude winter van1996

Muiderslotloop
De Muider IJsclub Eendracht is voor meer verantwoordelijk dan alleen ijs. In 1986 werd voor het eerst de Muiderslotloop gehouden. In die tijd nog korter dan de huidige loop van 10 kilometer. Toen verschenen zo tussen de 100 en 200 deelnemers aan de start, tegenwoordig zijn dat er rond de 300.

"Veel Muiders zijn lid of lid geweest van de club. De vereniging draagt daardoor bij aan grote sociale verbondenheid. Uit de Muider IJsclub is in 1972 de Muiderslotloop ontstaan. Een trim- en wandelloop die inmiddels een begrip is geworden", zo roemt de gemeente. De club kent nog steeds ruim 400 gezinnen die lid zijn.

Daarom reikt burgemeester Marleen de Pater zaterdag de Koninklijke Erepenning uit aan de Eendracht. De penning is een onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen die ten minste vijftig jaar bestaan.