Kamer kijkt naar KNSF

MUIDEN - Het bouwplan voor de woonwijk Krijgsman op het KNSF-terrein heeft de aandacht van de Tweede Kamer. De Kamerleden kijken of het project wel onder de Crisis-en herstelwet valt. Nu nog wel.

door Christian Pfeiffer

PvdA en SP willen dat het project juist uit de wet wordt gehaald. Met de Crisis- en herstelwet kunnen grote infrastructurele projecten worden uitgevoerd met verkorte procedures op het gebied van milieu en bezwaar. Dat laatste stuit de PvdA en de SP tegen de borst. De partijen stellen dat de maatschappelijke commotie te groot is om zo'n project versneld te behandelen.

Stemmen
Aanvankelijk zouden de Kamerleden gistermiddag al stemmen over het voorstel om KNSF te schrappen uit de Crisis- en herstelwet, maar de PvdA en de SP hebben om uitstel van stemming gevraagd. Zij willen meer tijd om andere partijen ervan te overtuigen dat de KNSF als een normaal bouwplan moet worden behandeld. Op dit moment lijkt een meerderheid van de Kamer namelijk tegen het voorstel. Een ander verzoek, van de Partij voor de Dieren, om het Kruitbos in de toekomst maximaal te behouden en om extra aandacht te vragen voor de beschermde diersoorten op het terrein, sneuvelde.

Gemeenteraad
Een meerderheid van de Muider gemeenteraad ziet het plan van PvdA en de SP om het KNSF-plan uit de Crisis- en herstelwet te halen, niet zitten. Zij hebben rekening gehouden met de mogelijkheden van de versnelde procedures. Vorige week hebben D66, VVD en CDA daarom nog maar eens extra aan het college van B&W gevraagd om de Tweede Kamer te benadrukken dat Muiden voldoende vertrouwen heeft in de procedures die nu doorlopen worden.

Enkele weken
De verwachting is dat de PvdA en de SP binnen enkele weken weer met hun plan naar de Kamer terugkeren. De vraag is dan of zij een meerderheid van de partijen bij elkaar hebben. Als dat het geval is, dan moet het bouwplan voor het KNSF-terrein weer op de schop. Er moeten dan andere procedures worden gevolgd.