Gemeenteraden gaan nauw samenwerken voor fusie

MUIDEN - De gemeenteraden van Muiden, Naarden en Bussum gaan nauwer samenwerken. Dit om de fusie voor te bereiden.

door Christian Pfeiffer

Over iets meer dan anderhalf jaar moet het zover zijn. Muiden, Naarden en Bussum moeten dan opgaan in een nieuwe gemeente (naam nog onbekend). Omdat de voorbereidingen van de fusie een hoop tijd en moeite kosten en het niet handig is als de gemeenteraden onafhankelijk besluiten gaan nemen die verder reiken dan de komende maanden, gaan de drie gemeenteraden nauwer samenwerken. Een logische stap.

In het kort komt het erop neer dat de drie gemeenten erop gaan letten dat ze bij beslissingen die effect hebben op de fusie elkaar even inseinen. De beslissingen worden gelijktijdig genomen in de drie gemeenteraden afzonderlijk. De gemeenteraden blijven hierdoor verantwoordelijk voor de besluiten, maar de besluiten zullen niet veel meer van elkaar afwijken.

Om dit proces een beetje te stroomlijnen worden van elke gemeenteraad twee fractievoorzitters, de griffiers en de burgemeesters in een werkgroep gezet.
Ambtenaren die bezig zijn met projecten binnen de gemeenten kunnen ook bij deze groep aankloppen om te horen of hun plannen van invloed zijn op de fusie. De werkgroep gaat zich ook bezighouden met de naamgeving van de nieuwe gemeente en een bijbehorend logo.

Dit allemaal om de nieuwe gemeenteraden de komende maanden te ontlasten. Voor die raadsleden worden overigens de komende maanden meerdere bijeenkomsten gehouden om elkaar te leren kennen. Voorlopig ziet het er nog naar uit dat de fusie op 1 januari 2016 een feit is. Het fusievoorstel ligt op dit moment nog bij de provincie Noord-Holland en wordt als het goed is nog voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Die moet de knoop doorhakken.

Werkgroep kijkt ook naar naam nieuwe gemeente