Gemeente vraagt medewerkers om buiten de wijk te parkeren, dit om overlast te voorkomen
Gemeente vraagt medewerkers om buiten de wijk te parkeren, dit om overlast te voorkomen Foto: Christian Pfeiffer

Bewoners Mariahoeve mokken over parkeren

MUIDEN - Omwonenden van het gemeentehuis in Muiden klagen over een tekort aan parkeerplaatsen. Volgens de bewoners wordt het probleem veroorzaakt doordat de gemeente meer tijdelijke vergunningen afgeeft. De gemeente erkent de toename van de parkeerdruk en probeert de zaak op te lossen.

door André Verheul

"Waar mijn auto nu staat? Op de stoep. Er is nergens anders plek", reageert de heer Mostert, een van de omwonenden. Hij wijst naar de gemeente. "Er werken op het gemeentehuis nu zoveel mensen van buitenaf, die parkeren allemaal hun auto in onze wijk. Ik heb ze op een dag geteld: van de 37 parkeerplaatsen waren er 27 bezet door auto's met een tijdelijke vergunning. Dat kun je zien achter de voorruit."

Parkeren op de stoep is niet de oplossing, al was het maar omdat de politie er met enige regelmaat bekeuringen voor uitdeelt. Dat schoot veel bewoners in het verkeerde keelgat. 'Bewoners pesten', noemden ze dat. Dat de bewoners vervolgens wel af en toe een politieauto op de stoep geparkeerd zien staan (want ontheffing), werkt ook niet echt mee. Mostert zou willen dat de gemeente minder tijdelijke vergunningen afgeeft en werknemers en bezoekers dwingt om te parkeren op het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg bij Fort H. "En dan dat kleine stukje lopen naar het gemeentehuis. Want zo kan het niet langer. Er moet echt iets gebeuren. Anders komt er nog een opstand."
De heer Mostert is niet de enige. De buurt verzamelde al in oktober ruim 50 handtekeningen om het pleidooi voor meer parkeerplaatsen kracht bij te zetten. Daarna bleef het lang stil. In februari meldde de gemeente zich weer via een mail aan een van de bewoners. Het bericht begint met excuses voor het uitblijven van de reactie op de handtekeningen.

Extra parkeervakken
Verder wordt er in het schrijven aangekondigd dat de gemeente extra parkeerplaatsen wil aanleggen in de wijk. De bewoners hebben daar in februari ook al een informatiebrief over ontvangen. Eerst zijn op de brede stoepen met witte verf parkeervakken getekend. Dat is echter niet genoeg om het parkeerprobleem op te lossen. Er is aan de zijkant van het gemeentehuis ruimte gevonden om nog acht parkeervakken bij te maken. Maar dan moet er een heg verdwijnen en daar hebben sommige bewoners bezwaar tegen omdat ze niet tegen geparkeerde auto's aan willen kijken.

De gemeente heeft intussen de andere suggestie opgepakt door een interne oproep te doen aan medewerkers om buiten de wijk te parkeren. "We hopen dat hiermee de parkeerdruk afneemt", legt de woordvoerster van de gemeente Muiden uit. Ze wijst erop dat er overdag vaak wel voldoende parkeerplek vrij is in de wijk. "Dat maakt het zo lastig inschatten. Tot enkele maanden geleden was er geen probleem. Maar nu zien wij ook een duidelijke toename van de parkeerdruk. Dat heeft inderdaad te maken met het feit dat de gemeente nu meer medewerkers van buitenaf heeft. We moeten kijken hoe het nu gaat. Hoe dan ook willen we een goede buur zijn." Tot slot blijkt er nog een complicerende factor te zijn: voetballende jeugd. Om die ook tevreden te houden, roept de gemeente de bewoners op om in het weekend het parkeerpleintje bij de muur van het gemeentehuis vrij te houden.

Heg weg voor acht extra parkeerplekken