Het veldje bij het bos.
Het veldje bij het bos. Foto: Christian Pfeiffer

Actievoerders vragen om stop aanleg hockeyveld

MUIDERBERG - De strijd om de aanleg van een tweede hockeyveld naast het Kocherbos duurt voort. Vorige week stonden actievoerders en de gemeente Muiden bij de Raad van State.

door Christian Pfeiffer

De actiegroepen Groen Muiderberg en Hart voor Muiderberg vroegen daar om een voorlopige voorziening. In het kort: een stop op de ontwikkelingen rondom de aanleg van het hockeyveld zoals is voorzien in het bestemmingsplan dat onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. Met dat bestemmingsplan wordt groen licht gegeven voor de aanleg.

De actiegroepen zijn pertinent tegen een veld op die plek en willen dat alle voorbereidingen per direct worden gestaakt zolang er nog geen duidelijkheid is over de langdurige procedure die wordt gevoerd om het bestemmingsplan ongedaan te maken. Dat is een voorlopige voorziening.

De gemeente Muiden bestrijdt dat en wil gewoon doorgaan met de voorbereidingen en stelt dat een voorlopige voorziening alleen kan worden afgegeven als er op korte termijn onherstelbare schade aan het gebied zou kunnen worden toegebracht, zonder dat de rechter al een besluit heeft genomen in de bodemprocedure tegen het bestemmingsplan. Spoed zit er echter niet achter, zo stelt de gemeente. Want, zo schrijven zij in een persbericht, er is er nog helemaal geen overeenstemming met de huidige pachter van de gronden. De aanleg van de velden kan daardoor niet op korte termijn van start gaan. Tenminste niet voordat er een uitspraak is in de bodemprocedure.

De actievoerders lijken daarmee nul op het rekest te krijgen op hun vraag voor een voorlopige voorziening. Doorgestoken kaart, zo zeggen zij op hun beurt: de gemeente heeft het op een dealtje met de pachter gegooid en doet nu bij de rechtbank alsof de pachter niet wil meewerken, maar in feite is er wel een akkoord. Als dan straks de voorlopige voorziening wordt afgewezen kan de deal worden gesloten en snel worden gestart met het werk. Of de Raad van State ook met deze redenering meegaat, moet over enkele weken blijken. Er wordt snel een uitspraak verwacht.

Tweede hockeyveld in Muiderberg al jaren inzet van strijd

Er wordt al jaren gestreden tegen het nieuwe hockeyveld naast het Kocherbos. Lang is de plek een van de locaties geweest waar een veld zou kunnen komen, maar eind vorig jaar wees de gemeenteraad de plek definitief aan. De hockeyclub kampt al jaren met ernstig ruimtegebrek.
Tegenstanders vinden de plek niet goed. Zij vrezen dat het aangezicht van Muiderberg, en de natuur daar, wordt verpest.