Raadsbreed akkoord over nieuw college lijkt dichtbij

MUIDEN - Een college van twee wethouders met de steun van de voltallige gemeenteraad lijkt binnen handbereik. Alleen de PvdA twijfelt nog.

door Christian Pfeiffer

Onder leiding van de VVD zijn de afgelopen weken gesprekken gevoerd met alle partijen in de Muider gemeenteraad: PvdA, D66, CDA en nieuwkomer Ons Muiden Muiderberg (OMM). Maandagavond is er een raadsakkoord op tafel gelegd. Alle partijen gaan nu met de achterban overleggen. De meeste fracties zijn al akkoord. Hier en daar wordt er nog wel gevraagd om kleine aanpassingen.

Definitief
Maandag wordt de definitieve knoop doorgehakt. Bijna alle partijen laten aan het MuiderNieuws weten het akkoord in principe te steunen, alleen de PvdA wil het nog even laten bezinken. Zij zouden graag nog wat extra garanties over KNSF en integriteit in het akkoord zien. Opvallend is wel dat alle partijen, dus ook de PvdA, de huidige afspraken met ontwikkelaar KNSF steunen. Over de invulling wordt per partij wel weer anders gedacht.

Een ander punt waar de partijen nog niet uit zijn, is de invulling van de wethoudersposten. Muiden heeft nu drie fulltime wethouders (3 fte). Een tijdelijke uitzondering, gemaakt door de provincie Noord-Holland in 2012, om wethouders aan te trekken die hebben geholpen de ruzie binnen de gemeenteraad te verhelpen. Drie wethouders op zo'n klein stadje zijn eigenlijk te duur, dus Muiden moet weer terug naar 2 fte, of mogelijk zelfs naar 1,8 fte.

Twee
Een meerderheid van de raad ziet het liefst dat de huidige wethouders, Rob Meerhof (PvdA) en Henny Timmerman (VVD), blijven om de klus af te maken. Maar tegen beide wethouders zijn bezwaren. Vooral de PvdA heeft moeite met de eigen wethouder Meerhof. Die maakte onlangs afspraken met de KNSF waar de PvdA niet blij mee was. Meerhof heeft daarvoor zelfs zijn ontslag ingediend, maar werkt nog gewoon.

"Linksom of rechtsom, voor dit raadsakkoord en deze wethouders is steun van een meerderheid van de gemeenteraad", aldus Werner van Bastelaar van D66. De gesprekken werden onder leiding van de VVD gevoerd. Jens Duyts: "We moeten alleen kijken welke partij zich nu aansluiten."

Er wordt dus vooral gekeken naar de houding van de PvdA. "We laten het allemaal even bezinken. Wij zien bijvoorbeeld graag Charles Wiss als wethouder", aldus PvdA-fractievoorzitter Jan Hylkema. "Volgende week geven we duidelijkheid."

Met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn allerlei mogelijkheden open. De VVD werd nipt de grootste partij met drie zetels. De PvdA haalde ook drie zetels, net als D66. Het CDA kreeg twee zetels toebedeeld. Nieuwkomer Ons Muiden Muiderberg (OMM) haalde ook twee zetels en werd daarmee de grote verrassing van de verkiezingen. De Muider gemeenteraad telt 13 zetels, een coalitie heeft dus altijd zeven zetels nodig voor een meerderheid. Met de steun van de VVD, D66 en CDA voor het huidige raadsakkoord lijkt dat wel snor te zitten.

Brediusdriehoek
Naast de steun voor de KNSF-plannen zijn er al twee opvallende speerpunten van het raadsakkoord bekend. De partijen willen graag de Brediusdriehoek nog eens onder de loep nemen om te kijken welke sportvoorzieningen daar allemaal kunnen komen.

Identiteit
Ook moet de identiteit van de kernen Muiden en Muiderberg stevig worden verankerd in het laatste akkoord dat de zelfstandige gemeente Muiden lijkt te sluiten. Dit in aanloop naar de fusie met Naarden en Bussum in 2016.