Máxima en Silvia waarderen de hartelijke ontvangst met hier en daar een hand en een enkel kort gesprekje.
Máxima en Silvia waarderen de hartelijke ontvangst met hier en daar een hand en een enkel kort gesprekje. Foto: André Verheul

Voor de bingo was
helaas geen tijd

WEESP - Koningin Máxima en koningin Silvia toonden zich erg onder de indruk van de manier waarop dementerende ouderen in De Hogeweyk in Weesp kunnen wonen. Ze raakten geïnspireerd door het bezoek dat ze vrijdag aan deze zorginstelling van Vivium brachten.

door André Verheul

Zo is via de hofdames overgebracht, want zo gaat dat. Koningin Silvia is door persoonlijke omstandigheden erg betrokken bij dit onderwerp. Vandaar dus dat Máxima en Silvia hun echtgenoten Willem-Alexander en Gustav tijdens het staatsbezoek achterlieten bij een seminar over innovatie van de Zweedse Kamer van Koophandel in Amsterdam en in de auto naar Weesp stapten. In De Hogeweyk wonen 152 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwd wijkje met 23 woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een café, een kapperszaak en een theater. Kenmerkend is de mix van bewoners en niet-bewoners in deze wijk. Deze manier van opvang is veel geroemd en trekt internationale belangstelling. Niet alleen van vorsten (in 2003 bracht Beatrix ook al eens een bezoek), maar ook bijvoorbeeld van CNN. De Amerikaanse nieuwszender maakte een serie over De Hogeweyk onder de titel 'Untold Stories: Dementia Village'. CNN's medisch verslaggever Sanjay Gupta had over zijn bezoek aan De Hogeweyk bewonderend gezegd dat hij nog nooit in zijn leven zoiets gezien had.

"Wij laten graag zien hoe we werken en hopen anderen daarmee te inspireren", zegt Sanne de Graaf van De Hogeweyk. Hoewel er voor wat extra levendigheid in de wijk was gezorgd door familie, vrijwilligers en schoolkinderen te vragen juist deze middag langs te komen, was het voor en na het koninklijk bezoek een alledaagse dag in De Hogeweyk. Meneer Spel was er bijvoorbeeld ook. Zijn vrouw woont in De Hogeweyk en elke dag maken ze samen een tochtje op de duofiets. Het ritje werd spontaan onderbroken door de koninklijke visite.

Het bezoek duurde één uur en twintig minuten. Na de aankomst is er in het café van De Hogeweyk ongeveer een kwartier gesproken over het onderwerp dementie. De overige tijd werd gebruikt voor een rondleiding langs de verschillende woongroepen. De koninginnen spraken met bewoners en bezichtigden woningen. Enkele bewoners hadden wel zin in een potje bingo, maar daar was helaas geen tijd voor. De Graaf: "Beide koninginnen waren oprecht geïnteresseerd, dat zag je aan de aandacht die ze schonken aan de bewoners, de medewerkers en de familie. Je kunt je voorstellen dat er veel spontane momenten bij zijn geweest. De bewoners reageerden heel verrast en blij. Soms hadden ze een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld om uit te leggen dat dat koningin Máxima was. Veel mensen leven nog in de tijd van Beatrix. Iedereen was hoe dan ook heel blij met deze aandacht."

Rond tien over half vijf vertrok de koninklijke delegatie weer. De koninginnen werden gereden in een donkerblauwe verlengde Volvo (uit Zweden), begeleid door motoragenten en gevolgd door een bus met gasten en enkele auto's met beveiligers en ander gevolg. Van Weesp zelf hebben ze niet de mooiste kant gezien: bij het verlaten van De Hogeweyk keken de vorstinnen uit over de kale vlakte van het Papeveld en via de dringend op te knappen Hogeweyselaan hobbelden ze het bedrijventerrein af.

'Sommigen hadden wat hulp nodig, ze leven nog in de tijd van Beatrix'