Marian Dekker bekijkt de brainstormresultaten van de fusieraadsleden.
Marian Dekker bekijkt de brainstormresultaten van de fusieraadsleden. Foto: Gemeente Bussum

'Een fusie is niet sexy,
maar heel hard werken'

MUIDEN - Marian Dekker (66) fuseerde vorig jaar als burgemeester van het Noord-Hollandse Zijpe met de buren Schagen en Harenkarspel. Nu leidt ze als voorzitter van de stuurgroep de herindeling van Muiden, Naarden en Bussum. "Een fusie is niet sexy, maar gewoon heel hard werken."

door Lisa van Dorp

De stuurgroep onder leiding van Dekker bestaat uit de drie burgemeesters van de fusiegemeentes, drie wethouders en een ambtelijk secretaris. Ze moeten ervoor zorgen dat er per 1 januari 2016 een 'goed voorbereide' nieuwe gemeente is. Dat moet lukken. "De gemeente Schagen in de Noordkroon telt 25 kernen. De fusie nam 1,5 jaar in beslag. De nieuwe Gooise gemeente telt vier kernen. Twee grote, Naarden en Bussum, en twee kleine, Muiden en Muiderberg. En we hebben iets meer tijd."

Welke lessen neemt u mee uit Schagen?
"Een herindeling is héél veel werk. Niet sexy, gewoon hard werken. De fusie komt boven op het besturen van de bestaande gemeente. Raadsleden moeten dubbel lopen: vergaderen met de eigen raad en met de fusieraad. Het is een heel intensief proces. En mensenwerk. Ook al liggen de drie gemeentes naast elkaar, ze zijn anders. De een werkt al jaren zus, de ander zo. Er moet een geheel nieuwe werkwijze ontstaan, mensen moeten vanzelfsprekendheden loslaten. Dat is spannend."

Over de financiën van Muiden. De gemeente wil zichzelf failliet laten verklaren zodat ze met financiële hulp van de staat het KNSF-terrein alsnog kan ontwikkelen. Gevolg hiervan is dat de OZB in Muiden mogelijk in 2015 met 133 procent omhoog gaat. Als Muiden in 2016 fuseert met Naarden en Bussum worden de OZB-tarieven geharmoniseerd. Maar Bussum en Naarden willen niet dat hun inwoners meebetalen aan deze Muider kwestie. Ligt u daar wakker van?
"Nog niet. Het is een lastig dossier waar we veel over praten. Fuseren is een kwestie van lasten en lusten delen: sommigen profiteren ervan en sommigen hebben pech. In Schagen lagen bijvoorbeeld de tarieven voor toeristen- en verblijfsbelasting ver uit elkaar. Mensen die een vakantiehuisje hadden dat eerst weinig kostte, gingen ineens van 50 naar 500 euro belasting per jaar. Maar er ligt ook nog het amendement Van Beek. Bij de eerdere behandeling van de fusie in de Tweede Kamer is afgesproken dat de miljoenenclaim die op Muiden rust niet op het bordje van de fusiepartners terecht mag komen. Het parlement zal met een oplossing moeten komen en uiteindelijk besluit de nieuwe gemeenteraad over de belastingen in de fusiegemeente. De nieuwe gemeente kent maar één OZB-tarief."

Al bekend waar het nieuwe stadhuis komt?
"Nee, dat hangt van veel factoren af. Eerst bepaal je wat voor gemeente je wilt zijn: hoeveel service wil je je inwoners bieden? Wil je een fysiek loket zijn of ook online? Op basis daarvan maak je keuzes. Een stadhuis hoeft niet in de grootste gemeente te staan. Dependances zijn ook niet altijd nodig. Neem Schagen: die gemeente is in oppervlakte veel groter dan de nieuwe Gooise gemeente. Daar is gekozen voor één servicepunt in de stad Schagen. In de 24 omliggende kernen zijn geen nevenvestigingen. In de kop van Noord-Holland vinden mensen het heel gewoon om twintig kilometer te reizen voor speciale boodschappen zoals kleding. Als je dan eens in de tien jaar een nieuw paspoort moet halen op het gemeentehuis is dat geen punt. Bij minder mobiele inwoners kun je de paspoorten ook thuis bezorgen."

'Het stadhuis hoeft niet in de grootste gemeente te staan'

En de naam van de nieuwe gemeente?
"Dat is een heel emotioneel ding. In Schagen wilden de mensen bijvoorbeeld absoluut geen fantasienaam. De naamgeving wordt een proces waarbij inwoners, raadsleden en iedereen die er een idee over heeft, worden gehoord. De stuurgroep organiseert dat proces, de fusieraad besluit."