Pampus gaat vrijdag open voor publiek.
Pampus gaat vrijdag open voor publiek. Foto: André Verheul

Beheer en onderhoud
Pampus wordt losgekoppeld

MUIDEN - De rust op Pampus is nog niet teruggekeerd. Een nieuwe exploitatie van het eiland moet hoop bieden. Toch ziet niet iedereen het meer zitten.

door Christian Pfeiffer

Vrijdag gaat het forteiland weer open voor bezoek. Het was een bewogen winter voor Pampus. Het ontslag van de fortwachters Kris en Maartje ontaardde in een regelrechte rel. Vrijwilligers klaagden over slechte communicatie, Muiders namen het op voor het populaire paar en het dagelijks beheer van Pampus dreigde in de knel te komen. Vorige maand werd de zaak geschikt. Kris en Maartje vertrekken begin mei van het eiland.

Het beheer van Pampus gaat flink veranderen. Jaren van verlies zorgen ervoor dat Pampus de komende jaren commercieel beter benut moet worden. Anders gaat het licht uit, zo waarschuwde de Stichting Forteiland Pampus enkele weken geleden nog.

Het plan is nu om de exploitatie en het beheer van Pampus van elkaar los te koppelen. Er komt een aparte B.V. die Pampus gaat runnen. Het beheer van Pampus blijft in handen van de stichting. Het bestuur van Forteiland Pampus doet een stapje terug en wordt een raad van toezicht. Directeur Tom van Nouhuys wordt directeur-bestuurder en krijgt de touwtjes in handen. "De stichting mag geen winst maken, een onderneming mag dit wel", aldus Van Nouhuys. De provincie Noord-Holland leent Pampus 25.000 euro om de boel te versterken.

Toch is er tegenslag. Niet iedereen ziet de plannen zitten. Een deel van de vrijwilligers is ontzet. Er zijn twijfels over de tijdsdruk waarin de nieuwe onderneming op poten moet worden gezet. Ook wordt er geklaagd over de moeizame communicatie naar de vrijwilligers toe. Potiëntele investeerders zijn ook huiverig om in het vernieuwde Pampus te stappen. Ook hier wordt geklaagd over de communicatie. Het is onduidelijk wat er nu achter de schermen gebeurt. Eerder werd dit vooral directeur Tom van Nouhuys aangerekend, dat hij nu nog meer invloed krijgt valt ook slecht.
Pampus is hard op zoek naar geld. Er is de afgelopen tijd met verschillende investeerders gesproken om geld binnen te halen. De opvallendste in dit rijtje was Natuurmonumenten. Die hebben al meerdere forten in het beheer en samen met Natuurmonumenten is gekeken of er ergens een samenwerking mogelijk was. Die gesprekken zijn mislukt.

Directeur Tom van Nouhuys wordt directeur-bestuurder

Het worden spannende maanden voor Pampus. Nu moet blijken of de nieuwe constructie gaat werken en of er voldoende investeerders worden gevonden.