Diemen blijft bij afsluiten Nuonweg achter de Maxis

MUIDEN - De komende weken vallen naar verwachting duizend bezwaarschriften op de mat bij de gemeente Diemen, een ultieme poging van winkelcentrum Maxis om de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, open te houden.

De weg tussen de Maxis en IJburg is voor de ondernemers van de Maxis van groot belang. De weg wordt deze zomer afgesloten als de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg klaar is. Al maanden strijden de gemeente Muiden en de Maxis voor het openhouden van de weg.

Zonder succes. Diemen is de beheerder van de weg en wil dat deze dichtgaat. Om twee redenen: Diemen is bang voor sluipverkeer tussen Muiden en Amsterdam-Zuidoost en steekt ook niet onder stoelen of banken dat het de Diemer ondernemers niet slecht uitkomt als de rechtstreekse weg tussen Diemen en winkelcentrum Maxis afgesloten wordt. Onlangs werd er in hartje Diemen nog een nieuw winkelcentrum neergezet. De bezoekersaantallen daar laten te wensen over.

Ondernemers van de Maxis zijn woedend. Dertig procent van de klanten komt van IJburg en rijdt over de Nuonweg. Een handtekeningenactie leverde enkele maanden geleden nog duizenden steunbetuigingen op. De Maxis gaat nu die steunbetuigers vragen officieel bezwaar te maken bij de gemeente Diemen. Ook worden juridische stappen overwogen.

Op de weg zelf worden ondertussen al de voorbereidingen getroffen voor de afsluiting. Die moet in juli een feit zijn. Toch is er nog een klein beetje hoop voor de ondernemers: de gemeente Diemen houdt de deur nog op een kiertje. In een brief van Diemen aan de Amsterdamse wethouder Van Poelgeest over de kwestie laat Diemen weten best over het openhouden van de weg te willen praten. Er moet dan wel worden voldaan aan veertien eisen. Die lopen uiteen van onderzoeken naar sluipverkeer tot het laten vallen van eventuele schadeclaims. De gemeente Diemen laat weten dat er nog niet aan de voorwaarden is voldaan. Het openhouden van de weg staat daardoor niet op de agenda in Diemen. De weg blijft dicht.