Het optreden van G.A. Heinze vorig jaar op Koninginnedag.
Het optreden van G.A. Heinze vorig jaar op Koninginnedag. Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

G.A. Heinze is er deze keer niet bij op Koningsdag

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Muziekvereniging G.A. Heinze treedt zaterdag, op Koningsdag, niet op de Brink op. Een niet te vermijden beslissing. Maar wel een die pijn doet.

Het is een traditie. Elk jaar speelt G.A. Heinze een uur op Koninginnedag op de Brink. De eerste echte Koningsdag moet het echter zonder de muziekvereniging doen. Veel jongeren van G.A. Heinze willen liever op die dag feest vieren buiten het dorp.

Ook valt de vakantie dit jaar lastig en is de vereniging kwetsbaar doordat er weinig leden zijn. "Wij vinden het echt heel erg jammer, we hopen dan ook dat we er volgend jaar wel weer gewoon kunnen zijn", aldus voorzitter Betty Baarslag-Zevering.

Het is een landelijk probleem. Steeds minder jongeren spelen een instrument en sluiten zich aan bij een muziekvereniging. Zo ook in Muiderberg. "De vereniging wordt daardoor kwetsbaar. We hebben twee mensen die klarinet spelen. Als de een ziek is en de ander wat anders heeft gepland, hebben we dus voor die post geen bezetting", zo legt Baarslag-Zevering uit.

Met Koningsdag kwam G.A. Heinze zo in de knoei dat ze geen andere mogelijkheid zagen dan alles af te blazen. "We hadden over het hele bereik te weinig mensen."

Voorzitter Baarslag-Zevering: 'Wij vinden het echt heel jammer'

Maar het Wilhelmus wordt wel gespeeld. Vier trompettisten spelen een speciaal gecomponeerde versie van het volkslied. "Met die oplossing zijn we wel weer erg blij", aldus Baarslag-Zevering. "We hebben toch een gemeenschappelijke verplichting. Zo zijn we er toch een beetje bij en valt het officiële gedeelte niet in het water."

De bekende muziekvereniging G.A. Heinze bestaat 100 jaar. Om de vereniging toekomstbestendig te maken wordt er sinds kort hard aan ledenwerving gedaan. Betty Baarslag-Zevering hoopt iedereen bij G.A. Heinze te betrekken: van ouderen die al een instrument bespelen die dit graag in groepsverband doen tot Muiderbergers die graag een instrument willen leren spelen. "Zelf ben ik ook pas op mijn 31ste begonnen met het spelen van dwarsfluit."

Ook jonge aanwas is meer dan welkom. Vorige maand nog werd huis-aan-huis een folder verspreid met daarin het idee om een 'pretorkest' te vormen: een orkest waar kinderen vanaf 9 jaar op ontspannen wijze de muziektheorie leren en ook een instrument leren bespelen.

Het loopt nog niet storm, maar Betty Baarslag-Zevering hoopt dat de belangstelling de komende weken gaat toenemen. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst.
Ook komt muziekvereniging G.A. Heinze op 4 mei met wat nieuws: een uitgebreid programma na de jaarlijkse dodenherdenking. Na de ceremonie op de Brink lopen de muzikanten naar het Rechthuis, waar die avond een muzikaal programma plaatsvindt. Een soort symbolische muzikale overgang van de statige dag van 4 mei naar het vrolijke 5 mei, Bevrijdingsdag.
Betty Baarslag-Zevering hoopt dat de muziekvereniging in de toekomst veel nieuwe leden mag verwelkomen en daardoor volgend jaar gewoon weer op Koningsdag in de muziektent op de Brink kan spelen.

Geïnteresseerden kunnen zich melden op www.gaheinze.nl.