Ook dit onderzoek staat achter fusie Muiden.
Ook dit onderzoek staat achter fusie Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

'Doortastend doorgaan met de fusie van drie'

MUIDEN - Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van Muiden, Naarden en Bussum.

door Lisa van Dorp

Huizen moet fuseren met Blaricum, Eemnes en Laren. En Hilversum moet intensief gaan samenwerken met Weesp en Wijdemeren, die dan van huidige partner Stichtse Vecht af moeten. Dat adviseren bestuurskundigen Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen aan de provincie Noord-Holland.

Na een ronde langs alle betrokken partijen kwamen de twee onderzoekers 15 april met een meer dan 50 pagina's dik rapport over de bestuurlijke toekomst van de regio. Hun aanbevelingen zijn input voor de provincie, die voor de zomer besluit over de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. Op langere termijn wil Noord-Holland dat de negen gemeentes uit de regio opgaan in één gezamenlijke Gooistad of, als alternatief, in één Gooi- en één Vechtgemeente. Te Grotenhuis en Jansen onderzochten hoe de regio tot die grote fusie moet komen.

De onderzoekers stellen vast dat in 't Gooi de handen alleen op elkaar gaan voor de combinatie Muiden, Naarden en Bussum. "Andere scenario's krijgen weinig tot geen steun." Daarom adviseren de onderzoekers de 'GV3-plus' als manier om tot de Gooistad te komen. het komt erop neer dat, naast een rappe fusie van Naarden, Bussum, Muiden (de GV3), de rest van de regio ook moet samenwerken (de plus). Huizen en de BEL moeten richting een fusie, Hilversum blijft voorlopig zelfstandig maar moet 'als gelijkwaardige partner' samenwerken met Wijdemeren en Weesp.

Het rapport is een vervolg op het onderzoek dat oud-minister Pieter Winsemius precies een jaar geleden in opdracht van het Gewest deed. Winsemius concludeerde in zijn rapport dat Naarden en Bussum samen moeten gaan met Huizen. Huizen heeft zich hier echter altijd tegen verzet. De gemeente aan het Gooimeer, die als een van de weinigen goed bij kas zit, wil zelfstandig blijven. Winsemius, die zelf in Blaricum woont, noemt in een eerste reactie op het nieuwe rapport een snelle fusie van Naarden en Bussum logisch. "Maar Muiden erbij is een noodgreep van de provincie."

De andere aanbevelingen vindt hij 'ingewikkeld'. "De combinatie Hilversum en Wijdemeren is ingewikkeld: Wijdemeren is zo'n beetje tot stand gekomen om niet bij Hilversum te hoeven. Een fusie van Huizen met Blaricum en Laren is ook ingewikkeld. Het katholieke Blaricum en Laren hebben niets met het protestantse Huizen."