V.l.n.r. Jaap Gerritsen, burgemeester De Pater, Petra Nell-Koopmanschap, Fie Pronk, Ayla Blüm, Jan en Annie Ebbelaar en H Klooster.
V.l.n.r. Jaap Gerritsen, burgemeester De Pater, Petra Nell-Koopmanschap, Fie Pronk, Ayla Blüm, Jan en Annie Ebbelaar en H Klooster. Foto: Matthijs Wink

Lintjesregen in Muiden: zeven onderscheidingen

MUIDEN - Afgelopen vrijdag ontvingen zeven inwoners uit de gemeente Muiden een lintje. Dit jaar op een bijzondere locatie: de ridderzaal van het Muiderslot.

door Matthijs Wink

Na een welkom door Muiderslot-directeur Bert Boer, was het woord aan burgemeester De Pater.

Jaap Gerritsen
Als eerste werd Jaap Gerritsen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een bijzonder lintje. Hij woont nog niet zo lang in Muiden. Hiervoor woonde hij 50 jaar in Diemen. Daar heeft hij zich actief ingezet voor de Hervormde Gemeente Diemen. Nadat Jaap Gerritsen naar Muiden verhuisde, bleef hij zeer actief. Ook nu, op 91-jarige leeftijd, neemt hij nog steeds deel aan diverse commissies. Zo houdt hij in Muiden het 'Muyder Overleg' met zelfgebakken koek.

Fie Pronk-van Bruggen
Fie Pronk-van Bruggen werd onderscheiden vanwege haar vrijwilligerswerk voor de Katholieke Bond van Ouderen en vele hand-en-spandiensten voor de Jozefschool in Muiden. "U was hiermee, samen met uw man, veel meer dan alleen een 'goede buur' die je met een gerust gevoel de sleutel kunt toevertrouwen als je er 's avonds, in het weekend of tijdens vakanties niet bent. Eigenlijk stond u gewoon dag in dag uit klaar voor de school", zo speechte burgemeester De Pater.

Fie Pronk-van Brugge werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Echtpaar Ebbelaar
Bijzonder was het dat dit keer een echtpaar een lintje kreeg. Jan Ebbelaar en Annie Ebbelaar-Brandjes hebben zich beiden jarenlang ingezet voor de H. Nicolaaskerk. Annie Ebbelaar is actief op verschillende terreinen binnen de kerk. Al vijftig jaar maakt zij eens per drie weken, als kerkwerkster, de kerkzaal en bijzalen schoon. Ook het poetswerk van koper en zilver valt hier onder. Sinds ongeveer 15 jaar geeft zij leiding aan wat nu de interieurgroep heet.

Echtpaar Ebbelaar onderscheiden voor inzet voor kerk

Ter opluistering van de vieringen heeft de parochiegemeenschap in Muiden jarenlang een koor gehad waarvan Annie Ebbelaar vanaf de jaren 80 lid is geweest. Ook is ze ruim 30 jaar bestuurslid geweest van het Katholieke Vrouwengilde en enige tijd penningmeester. Het Vrouwengilde is begin 20ste eeuw opgericht met als doel vrouwen en meisjes maatschappelijk te ontwikkelen.

Jan Ebbelaar is al bijna 25 jaar actief lid van het koor, het Rouw- en Trouwkoor, van de Parochie Levend Water. Daarnaast is hij actief lid van de onderhoudsgroep van de Nicolaaskerk. De heer Ebbelaar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de renovatie van de kerk. Bij de oprichting van de klussengroep in 1992 was hij een van de eersten. Aanvankelijk werd er één zaterdag in de maand geklust.

Na zijn pensionering is de inzet voor het onderhoud van het kerkgebouw en pastorie alleen maar tegenomen. Van allerlei aard. Variërend van een verstopping van het riool van de pastorie, waarbij het noodzakelijk was om een betonnen vloer uit te breken en weer te herstellen, tot aan de renovatie van de sacristie. "De kerkruimte heeft altijd de aandacht, zodat het gebouw voor eigen gebruik en de kerkopenstelling voor de buitenstaander en bezoeker in orde en verzorgd is." Jan Ebbelaar verzorgt ook het onderhoud van de begraafplaats aan de Weesperbinnenweg.

Ayla Blüm
Ayla Blüm werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor vele activiteiten. Zo is ze actief in het bestuur van de Historische Kring. Burgemeester De Pater: "Er wordt wel eens gedacht ís Ayla Blüm soms de Historische Kring? U bent kortweg gezegd onmisbaar voor de vereniging." Ook is zij vrijwilliger bij SC Muiden en IJsclub Eendracht. "Wanneer er ijs ligt bent u dagelijks op de ijsbaan aanwezig. U registreert dan wie geen lid is en regelt dan ter plekke de inschrijving."

Verder is Ayla Blüm actief bij de Muiderslotloop en de bibliotheek en heeft ze diverse functies bekleed binnen de PvdA-Muiden. Burgemeester De Pater: "Bescheiden, maar o, zo onmisbaar en belangrijk voor vele verenigingen hier in Muiden die u enorm waarderen. "
Harry Klooster
Harry Klooster, bekend van zijn casting- en managementbureau, gaf beginnende acteurs een kans en was stimulator van het ondersteunen van charitatieve instellingen. Hij stond aan de basis van Goede Tijden Slechte Tijden, een soap waarin beginnende acteurs een kans kregen en waarin hij pionierswerk verichtte. Nadat hij in 2007 besloot te stoppen, pakte hij in 2010 zijn werk weer op. Burgemeester De Pater: "U geeft regelmatig workshops, castingadviezen en seminars en doet waar u zo goed in bent: het ontdekken van nieuw en jong talent." Harry Klooster is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Petra Nell-Koopmanschap
Tot slot werd Petra Nell-Koopmanschap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was 12 jaar lang CDA-raadslid, is betrokken bij groen, landschap en natuur en verzorgt educatie voor kinderen op de boerderij.
"In de twaalf jaar dat je raadslid was toonde je je zeer betrokken en leverde je een goede bijdrage aan het debat en op onverwachte momenten kwam je kritisch uit de hoek. Je bent niet van lange betogen, maar to the point. Je liet van je horen wanneer je dat nodig vond, ook als je geen woordvoerder was op een bepaald onderwerp."