Vaart achter brede school

MUIDEN - De gemeente heeft een kwartiermaker aangesteld om te onderzoeken of en waar er in Muiden en Muiderberg een brede school kan komen. Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn.

door Christian Pfeiffer

Vooralsnog wordt er in het onderzoek van uitgegaan dat er in de kernen Muiden en Muiderberg behoefte is aan een brede school. Met die opdracht is de kwartiermaker op pad gestuurd. Hij gaat de komende maanden in overleg met alle partijen om te kijken of dit mogelijk en noodzakelijk is.

De gemeente Muiden maakte eind februari bekend een onderzoek te gaan starten naar de komst van één of twee brede scholen in Muiden, een langgekoesterde wens van de gemeenteraad. De aanstelling van een kwartiermaker is hier een volgende stap in. De gemeenteraadsleden buigen zich volgende week woensdag voor het eerst over de plannen en de opdracht die de kwartiermaker heeft meegekregen.

Muiden
In Muiden lijkt de wens voor een nieuwe brede school wat duidelijker dan in Muiderberg. Gezien de geplande bouw van de nieuwe woonwijk op het KNSF-terrein en de staat van onderhoud van de PC Hooftschool moet er sowieso geïnvesteerd worden in het onderwijs. De grote vraag blijft wel of de nieuwe huizen op het KNSF-terrein er komen en wanneer.

Als alles volgens de meest hunstige planning verloopt, worden vanaf 2016 de eerste huizen opgeleverd in de nieuwe wijk De Krijgsman.Zonder die nieuwe woonwijk dalen de prognoses voor het leerlingenaantal namelijk hard. Waar de nieuwe school zou moeten komen, is nog niet bekend.

Muiderberg
In Muiderberg lijkt de noodzaak voor een nieuwe brede school op dit moment wat minder urgent. Er worden geen grote schommelingen verwacht in de leerlingenaantallen. Volgens de gemeente is de Oranje Nassauschool binnen 7 jaar toe aan groot onderhoud en is dat een mooi moment om de investeringen in het onderwijs onder de loep te nemen. Een locatie in het dorp wordt al genoemd: De Rijver kan worden geïntegreerd in een nieuwe brede school.

Het is nu aan de kwartiermaker om al deze conclusies met de scholen te bespreken en voor de zomer met een advies te komen over de toekomst van het onderwijs in Muiden en Muiderberg. Op voorhand moet, zo blijkt uit de stukken van de gemeente, wel al rekening worden gehouden met forse kosten: circa 4 miljoen euro voor een brede school in Muiderberg en ruim 6,2 miljoen euro voor een school in Muiden.