Haven Fort H is af, vestingverleden Muiden goed te zien.
Haven Fort H is af, vestingverleden Muiden goed te zien. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe haven Fort H af
na lange verbouwing

MUIDEN - De nieuwe jachthaven van Fort H is af. Na maanden werk trappen René Bruijstens, Robert van Linden en Roy Moolhuizen het toeristenseizoen af.

door Eline Vedder

De bekende jachthaven aan de Herengracht is uitgebreid met twintig ligplekken en er kunnen nu boten worden gehuurd. De haven biedt plek aan motorboten, sloepen en zeiljachten. Zomers is er genoeg ruimte voor passanten die Muiden aandoen.

Acht jaar geleden kwam de haven te koop te staan en René Bruijstens, Robert van Linden en Roy Moolhuizen zagen hun kans. Moolhuizen woont al zijn hele leven in Muiden en was toen eigenaar van restaurant Fort H. Bruijstens komt uit Amsterdam, maar kwam wel al geregeld in Muiden. Bij toeval raakte hij betrokken en houdt zich nu voornamelijk bezig met de financiële kant van de zaak.

Fort H is gebouwd in 1876, tijdens de Frans-Duitse oorlog, het vormt een betrekkelijk nieuw deel van de vesting Muiden dus. De oorlog was reden om het vestingstelsel van Muiden uit te breiden en te verbeteren. Tussen 1874 en 1878 werden in meerdere schansen bomvrije onderkomens, schuilplaatsen en remises aangelegd. Allemaal met een letter uit het alfabet.

En ook de haven lag er al. Toen enige tijd geleden het plan werd opgevat om de haven uit te breiden en op te knappen, bleek dat de provincie Noord-Holland eiste dat dit zoveel mogelijk moest lijken op de orginele werken. Er kwam subsidie beschikbaar. Tijdens de verbouwing kwamen de eigenaren vaak voor verrassingen te staan. Het terrein waarop gewerkt werd is ingewikkeld en de bodem moest gesaneerd worden. Het water in de haven bleek vervuild te zijn en er lagen nog verschillende leidingen onder de grond. De rioolleiding, waterleiding en datakabels moesten worden verplaatst.

Onderzoek naar een bom uit WOII
zorgde voor vertraging

Bom
Even leek het er zelfs op dat er mogelijk nog een bom uit de Tweede Wereldoorlog in het water lag. "Vanwege de problemen moesten we extra tijd in de verbouwing stoppen. Dat was erg kostbaar, want tekeningen moesten worden aangepast en het bleek allemaal veel meer geld te kosten dan we van tevoren hadden bedacht", aldus Bruijstens.

Geslaagd
Toch is de verbouwing geslaagd, zo zeggen de heren. De jachthaven is een plek waar vooral mensen uit Muiden, maar ook Huizen, Naarden en andere plekken uit 't Gooi hun boten neerleggen. De jachthaven wordt door Moolhuizen omschreven als een gezellige en kleine binnenhaven, waarbij het restaurant een goede aanvulling is. De twee versterken elkaar. Bruijstens: "Wij werken niet samen met het restaurant, maar we helpen elkaar wel. Zo kunnen we het restaurant, de jachthaven en Muiden mooier maken."

Omdat de bodem van het nieuwe deel niet al te diep is ligt de haven vooral vol met sloepen. Er kunnen ook sloepen gehuurd worden. De parkeergelegenheden van de jachthaven zijn zo ingericht dat het gunstig is voor het restaurant. De parkeerplaatsen zijn in eerste instantie naar voren gebracht in verband met de kabels die tijdens de verbouwing tevoorschijn kwamen, maar als mensen hun auto nu neerzetten op de huidige plek, is het meteen makkelijker om ook naar het restaurant te gaan. Een officiële samenwerking is er niet meer, maar mensen die via het water een hapje willen eten in het restaurant, mogen aanleggen. Daar helpt de jachthaven aan mee.

Moolhuizen
Moolhuizen, die vroeger eigenaar was van het restaurant, heeft ervoor gekozen om zijn volledige energie in de jachthaven te steken. Combineren was niet meer mogelijk. Moolhuizen: "Soms stond ik te werken in het restaurant en dan gebeurde er iets in de haven, of andersom."

De keuze voor de jachthaven in plaats van het restaurant was makkelijk te maken, omdat Moolhuizen zelf ook een watersporter is. Hij komt zelf uit Muiden en zou ook nergens anders een jachthaven willen hebben.
"Behalve in het buitenland misschien, maar het liefst blijf ik in Muiden," aldus Moolhuizen.

Restaurant en haven met elkaar verbonden.