Vertraging tweede veld

MUIDERBERG - Er kan voorlopig niet worden begonnen met de aanleg van een tweede hockeyveld naast het Kocherbos. Er mag niks worden gedaan totdat de Raad van State de zaak inhoudelijk heeft bekeken.

door Christian Pfeiffer

Dat heeft diezelfde Raad van State vorige week besloten. Met het instellen van een 'voorlopige voorziening' voorkomt de rechter dat er al wordt gewerkt voordat mogelijke schade aan de natuur en het aangezicht van Muiderberg door de Raad van State is beoordeeld.

De voorlopige voorziening was aangevraagd door een omwonende en de actiegroepen Groen Muiderberg en Hart voor Muiderberg. Zij vechten fel tegen de aanleg van een tweede hockeyveld voor de Mixed Hockeyclub Muiderberg naast het Kocherbos. De plek werd eind vorig jaar definitief door de gemeenteraad aangewezen als de ideale locatie voor uitbreiding van de hockeyclub. De actievoerders zijn bang dat een veld op die plek de natuur en het aangezicht van Muiderberg schaadt.

Ook stelt de Raad van State dat het niet duidelijk is of er op die plek wel een hockeyveld mag worden aangelegd van de provincie Noord-Holland. Bij de rechter betoogde de gemeente Muiden dat de plannen niet spoedeisend zijn, terwijl de hockeyclub weer aangaf dat dit wel het geval is. Allemaal punten die moeten worden uitgezocht tijdens een bodemprocedure, zo zegt de rechter.

De actievoerders zijn blij. Hart voor Muiderberg laat weten: "Dit komt door de inzet van ons allen. We hebben vertrouwen in de Raad van State. Voorlopig komt er geen tweede hockeyveld op ons prachtige weiland. "

Op zijn vroegst kijkt de Raad van State pas aan het einde van dit jaar naar de zaak. Daarmee is er hoe dan ook vertraging voor de aanleg van het tweede hockeyveld. Die had deze zomer al moeten beginnen.

De uitspraak is een zware domper voor hockeyclub MHC Muiderberg. "Deze zaak ging er alleen om dat de tegenstanders wilden tegenhouden dat er nu alvast gebouwd kon worden. Dat mag je namelijk in theorie doen, ook al heeft de Raad van State zich nog niet definitief uitgesproken in de bodemprocedure. Tijdens die bodemprocedure wordt feitelijk besloten of de wijziging van het bestemmingsplan juist tot stand is gekomen en het veld op die plek mag komen."

De nood is echter hoog bij de hockeyclub. Er is ruimtegebrek. "Er zijn op dit moment zo'n 500 mensen lid van MHC Muiderberg. Veruit de meeste zijn jeugdleden. Ongeveer de helft van onze thuiswedstrijden spelen we nu bij andere clubs. We hebben drie jaar lang gebruik kunnen maken van een half kunstgrasveld bij de voetbalclub. Dit veld is eigenlijk niet geschikt voor hockey en is te klein voor wedstrijden van kinderen. Het was bij iedereen bekend dat dit een tijdelijke oplossing was die ons gedurende deze jaren wat lucht gaf."

"Cynici horen we wel eens zeggen dat MHC Muiderberg straks een derde veld erbij wil. Dit zal niet het geval zijn. Met elke berekening van het toekomstige ledenaantal komen we uit op twee velden."