Pieter en Harm Hasenaar willen met nieuwe app leven van dementerenden en mantelzorgers verlichten.
Pieter en Harm Hasenaar willen met nieuwe app leven van dementerenden en mantelzorgers verlichten. Foto: Gerke van de Hoef

Op zoek naar 100.000 euro voor dementia-App

MUIDEN - Toen bij de moeder van Pieter en Harm Hasenaar twee jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd, ging er een hele nieuwe wereld voor de Muider broers open. Met een nieuwe app hopen zij adviezen uit de gezondheidszorg te combineren met de modernste technieken.

door Eline Vedder

De broers Hasenaar zijn allebei werkzaam in de creatieve industrie. "Wij merkten al vrij snel dat er door de artsen allerlei technieken werden geadviseerd om het leven van dementeren te verlichten. Dingen zoals het aanleggen van een fotoboek. Dat kan efficiënter, zo dachten we", aldus Pieter.

Pieter en Harm richtten de nieuwe maatschappelijke onderneming ZevHas LAB BV op. "In de huidige participatiemaatschappij moeten ouderen steeds langer thuis blijven wonen. De druk komt veel meer te liggen bij de kinderen, die vaak zelf een gezin hebben. Zij moeten hun leven gaan opdelen met hun ouders. Onze app kan de druk verlichten. Een ondersteuning van de mantelzorger", aldus Pieter.

De app is voor mensen die in de beginfase zitten van dementie. Voor de ziekte is nog geen medicijn en de app moet ook niet zo gezien worden. De functies van de app bestonden eigenlijk allemaal al (Spotify, Skype, elektronische fotolijstjes) maar het combineren hiervan maakt dat de dementia-App een uniek en nieuw idee is. De app bevat een agendafunctie waarin de mantelzorger kan bijhouden welke afspraken er zijn. "Wanneer is de buurman jarig? Wanneer moet het vuilnis buiten? Zo kunnen we structuur aanbrengen in het leven." Een speciale tijdlijn in de dementia-App combineert dit allemaal.

Het bleek ook dat muziek herinneringen versterkt, dus bedachten Pieter en Harm een functie waarbij een fotoalbum werd gecombineerd met muziek. Beeldbellen is mogelijk. Er zit ook een dwaaldetectie in. Met hulp van GPS kunnen mantelzorgers bericht ontvangen als iemand zich buiten zijn vertrouwde omgeving bevindt. Die omgeving is van tevoren vastgelegd. De informatie binnen de app komt overal vandaan. Door het Alzheimer Café in Weesp is er de afgelopen jaar bijvoorbeeld veel informatie verzameld. "Een fantastische instelling", zegt Pieter. Harm: "Alle vragen die ik mijzelf stelde toen mijn moeder Alzheimer kreeg, zijn verwerkt in de dementia-App. De informatie is gewoon terug te vinden op internet, maar wij bundelen het samen."

De app is geen medicijn, maar maakt het leven makkelijker

Recent onderzoek wijst uit dat ouderen goed met tablets overweg kunnen. Er is ook veel onderzoek naar het effect van kleuren en het blijkt dat ouderen heel anders op bepaalde kleuren reageren dan bijvoorbeeld jongeren. Ouderen houden vooral van zachtere pasteltinten. Dementia-App maakt hier ook gebruik van, zodat het een gebruiksvriendelijke app is die mensen een fijn gevoel geeft als ze naar het beeldscherm kijken.

Middels crowdfunding hopen Pieter en Harm 100.000 euro bij elkaar te krijgen om de dementia-App te ontwikkelen. Inleggen kan vanaf een tientje. De broers keren een rendement uit van 150 procent bij behaalde omzetprognoses.

Mocht het doelbedrag van de crowdfunding niet gehaald worden, dan wordt de investering teruggegeven. Vanaf afgelopen maandag hebben de broers 70 dagen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Pieter: "Bij crowdfunding begin je bij je eigen vriendengroep en Muiden is voor ons belangrijk. Het hele team komt uit Muiden." Ook bedrijven kunnen investeren. Als de opbrengst genoeg is zal de technische ontwikkeling een tiental weken in beslag nemen. "21 september is het Wereld Alzheimer Dag en we hopen de app dan te kunnen introduceren." Ook na september wordt verder geïnvesteerd in de ontwikkelingen van nieuwe mogelijkheden voor de app.

"Dit is nog maar het begin", aldus Pieter. Ook geld inleggen? Dementia-app.nl.