Dinant mag buitenhaven van Muiden gaan ontwikkelen

MUIDEN - Ontwikkelaar Dinant mag de buitenhaven gaan ontwikkelen. Het college van B en W heeft het plan De Natuurhaven uitgekozen.

Volgens de gemeente is het plan van Dinant het meest uitgewerkte en meest voorbereide plan. "Juist dit aspect is van belang, zeker gezien de wens van de raad tot spoedige realisatie", aldus de gemeente.

De ontwikkeling van een buitenhaven staat al lange tijd hoog op de bestuurlijke agenda van de gemeente Muiden. Er hadden zich drie partijen gemeld die de haven wilden ontwikkelen. Dinant is volgens het college de beste.

'De Natuurhaven' is een concept dat past binnen het Natura 2000-gebied. De ideeën én voorbereidingen van de ontwikkelaar zijn in een vergevorderd stadium. "Nu ook de overeenkomst met de KNSF voor De Krijgsman is gesloten en er hard wordt gewerkt aan de totstandkoming van het bestemmingsplan, liggen er kansen om deze twee ontwikkelingen goed op elkaar te laten aansluiten."

Twee weken geleden heeft overleg plaatsgevonden met de Provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO). De ARO is een onafhankelijke commissie die Gedeputeerde Staten adviseert over ruimtelijke kwaliteit bij ontheffingen voor nieuwe ontwikkelingen in het landelijk gebied. De commissie adviseerde negatief over het plan, voornamelijk omdat de commissieleden bang zijn dat het aangezicht van Muiden verloren gaat. Een zwaarwegend advies voor de provincie.

De gemeente gaat er alles aan doen om toch de provincie mee te krijgen. "De ARO was kritisch en moet duidelijk nog overtuigd worden. De gemeente rekent op de creativiteit van de gekozen ontwikkelaar om te komen tot een plan dat zich goed verhoudt tot de provinciale visie en dat dan ook straks de steun krijgt van de provincie", aldus wethouder Rob Meerhof.

Plan Natuurhaven van allemaal meest gevorderd