Grote onvrede binnen de regionale brandweer

WEESP - De nood is hoog bij de brandweer. Als er niets verandert, stapt een deel van de brandweervrijwilligers op.

Zo concludeert de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers in een rapport. Sinds de regionalisering heeft een groot deel van de brandweerlieden het vertrouwen in het management verloren. Daarvoor werd ook met Weesper brandweerlieden gesproken. Volgens het rapport vaart het management in Hilversum, onder verantwoordelijkheid van de negen burgemeesters in de regio, te veel een eigen koers.

Ook hebben de vrijwilligers het idee dat de bezuinigingsklappen vallen op de werkvloer: de afgelopen maanden werd in de regio een flink aantal brandweerwagens uit dienst genomen. Het rommelt al langer binnen de brandweer. Het moreel daalt en er zijn steeds minder vrijwilligers beschikbaar om overdag uit te rukken. Vooral Weesp had hier de afgelopen jaren mee te kampen. Om dat laatste probleem te ondervangen werd in 2012 een nieuwe brandweerwagen geïntroduceerd, de tankautospuit2 (afgekort TS2). Weesp kreeg als een van de eerste gemeenten zo'n nieuwe wagen. De TS2 wordt bemand door twee professionele brandweerlieden. Ze kunnen sneller ter plaatse zijn dan een gewone tankautospuit (TS4), waar vier vrijwilligers voor nodig zijn.Dat klinkt goed, sneller ter plaatse, maar het moreel van de vrijwilligers lijdt eronder. Zij komen vaker voor niets naar de kazerne, want de TS2 heeft de zaak dan al onder controle.

Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat maatregelen nemen om de sfeer binnen te organisatie te verbeteren, zo meldt het bestuur in een persbericht. Er is besloten tot een compromis waarin een TS2 zeven dagen per week, 24 uur per dag direct blijft uitrukken vanuit onder meer Weesp. Daarnaast rukt vanuit de posten een tankautospuit uit met maximaal zes personen, twee meer dan eerst. Zo wordt voorkomen dat opgeroepen brandweervrijwilligers moeten achterblijven in de kazerne.