Directeur Tom van Nouhuys: 'Het eiland is open. Het is gelukt. We gaan nu bouwen aan de toekomst'
Directeur Tom van Nouhuys: 'Het eiland is open. Het is gelukt. We gaan nu bouwen aan de toekomst' Foto: Christian Pfeiffer

Pampus ziet kansen als
'Isle of Amsterdam'

MUIDEN - Pampus is open. Het fort draait en het hoogseizoen staat op het punt van beginnen. De blik van directeur Tom van Nouhuys is gericht op de toekomst. Specifieker: richting het IJ, richting Amsterdam.

door Christian Pfeiffer

De afgelopen maanden kunnen gerust worden omschreven als de roerigste ooit voor stichting Forteiland Pampus. Het geld raakte op en om de stichting te redden ging het roer om. Fortwachters Kris en Maartje vertrokken, binnen de stichting zelf werden grote organisatorische veranderingen doorgevoerd om Pampus bestuurbaarder te maken. "We verwachten dat deze week te kunnen afronden", zo vertelt Van Nouhuys.

We treffen Tom van Nouhuys op Pampus. De drukke pinksterdagen staan voor de deur. Het eiland wordt ingericht voor het weekend. Er wordt veel bezoek verwacht, maar niet zoveel als vorig jaar. "Vorig jaar Pinksteren was enorm druk. Een van de doelen voor het komende jaar is om het bezoek wat meer te gaan spreiden. Onze afspraken met de Bankgiro Loterij zijn ook aangepast. Vorig jaar moesten we ineens hordes bezoekers van de loterij verwerken die een kaartje hadden gewonnen."

Van Nouhuys oogt ontspannen. Pampus is open voor bezoek. Dat was de afgelopen maanden het belangrijkste. Nu de bezoekers weer op het eiland zijn, kan er gekeken worden naar de toekomst. De directeur ziet die toekomst zonnig in. Er zijn doelstellingen gemaakt.
De belangrijkste doelstelling is natuurlijk om voldoende geld binnen te halen om het eiland quitte te laten draaien. "Geen ruim 50.000 zoals vorig jaar, maar ergens halverwege de 40.000. Ook al zijn dat minder bezoekers, we verwachten er meer aan te verdienen", zo legt Van Nouhuys uit.

De bezoekersaantallen moeten ook meer gespreid worden. Meer doordeweeks en buiten het hoogseizoen om. Pampus gaat daarvoor in gesprek met scholen. Klassen komen nu nog niet genoeg. Op het eiland moet uiteindelijk in de oude fortwachterswoning overnacht kunnen worden. Daarvoor gaat Van Nouhuys in gesprek met de gemeente. De horeca op het eiland is onlangs in handen gekomen van een externe partij. Voorheen werd dit gedaan door de stichting, maar door de dagelijkse exploitatie in handen te leggen van een gespecialiseerde partij wordt het paviljoen naar een nieuw niveau getild. Ook kunnen schippers met een boot gratis aanleggen bij Pampus voor een bezoek aan het eiland of een bakje koffie. "Allemaal veranderingen", zo somt Van Nouhuys op.

Pampus verwacht dit jaar minder bezoekers, een bewuste keuze

Toekomst
Pampus wil verder. De blik richt zich op Amsterdam. Met belangstelling is er gekeken naar het Muiderslot dat het afgelopen jaar met succes de internationale toerist binnen de kasteeltorens heeft weten te krijgen door zich te profileren als 'Amsterdam Castle Muiderslot'. "We hebben goede contacten gelegd met Amsterdam Marketing. Er komen steeds meer toeristen naar onze hoofdstad. De binnenstad daar staat enorm onder druk en zij zijn zeer geïnteresseerd om toeristen een alternatief in de regio te bieden", zo vertelt Van Nouhuys.

Er wordt gedacht aan een rondje Muiden, met daarin het Muiderslot en Pampus. Dat kan met de boot vanaf IJburg. "Maar door goede marketing krijgt het Muiderslot zelfs nu ook al toeristen met de fiets vanuit Amsterdam." Een bezoek aan Pampus kost ongeveer drie uur. Samen met een bezoek aan het Muiderslot is het dus goed voor een dag vermaak.

"Wat mij betreft staat er dit jaar nog op de folders 'Pampus, Isle of Amsterdam'", aldus Van Nouhuys.

Isle of Amsterdam
"Laten we eerlijk zijn: Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen. Vroeger gingen de VOC-schepen bij de ondiepte Pampus voor anker voordat ze de haven van Amsterdam binnenkwamen en later was Pampus een fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat verhaal vertellen wij ook in onze Pampus Experience. Ik kan me goed voorstellen dat er toeristen zijn die best in dit verhaal geïnteresseerd zijn. Het verhaal van water, het verhaal van Nederland, naast tulpen, klompen en kaas."

'Pampus vertelt een Amsterdams verhaal'