Diemen steeds meer onder druk over open Nuonweg

MUIDEN - De druk op de gemeente Diemen wordt opgevoerd om de Overdiemerweg achter de Maxis open te houden. De nieuwe coalitie van Amsterdam noemt het zelfs een speerpunt.

door Christian Pfeiffer

De weg, beter bekend als de Nuonweg, moet eind volgende maand dicht. De gemeente Muiden en de Maxis zijn fel tegen de afsluiting. De weg wordt door IJburgers gebruikt om te shoppen bij de Maxis. De weg loopt over grondgebied van de gemeente Diemen en die wil nou juist de weg graag dicht. Er wordt al maandenlang over geruzied.

Bondgenoot
Muiden heeft er sinds vorige week een krachtige bondgenoot bij. De nieuwe coalitie van Amsterdam, D66, VVD en SP, heeft in haar coalitieakkoord specifiek een passage aangebracht over de weg. "We zijn van mening dat de Overdiemerweg, die IJburg met Diemen verbindt, open moet blijven. De weg moet dan wel worden aangepast om de verkeersveiligheid te garanderen." Een omslag bij het hoofdstedelijk bestuur: voorheen was het college van Amsterdam van mening dat de weg dicht moest, net zoals het college van Diemen.

Gesprek
Er heeft zelfs vorige week al een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder Lex Scholten van Diemen en vertrekkend wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam over de kwestie. Daar is nog geen resultaat geboekt, maar er wordt weer gepraat. Diemen wilde aanvankelijk alleen praten over het onderwerp als er vooraf aan 14 onrealistische eisen werd voldaan.

De verwachtingen zijn dat de nieuwe wethouder van Amsterdam (het is nog niet bekend wie specifiek het onderwerp Overdiemerweg krijgt) snel weer bij Diemen op de stoep staat om door te praten.

Maxis
Ook de Maxis is bezig om de afsluiting desnoods via een gang naar de rechter uit te stellen. Volgens het winkelcentrum is er sprake van oneerlijke concurrentie van de gemeente Diemen. Die wil de weg onder meer dicht om meer klanten vanuit IJburg naar het nieuwe winkelcentrum in Diemen te leiden en te zorgen dat Diemenaren boodschappen doen in hun eigen dorp.