Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

De Nuonweg is dan toch dicht

MUIDEN - Twee barrières, een van staal en even verderop zeecontainers. De Nuonweg is dan toch echt in de nacht van donderdag op vrijdag afgesloten. Winkelcentrum Maxis probeerde het donderdag overdag nog bij de rechter te voorkomen.

door Christian Pfeiffer

De voorzieningenrechter wees donderdag het verzoek voor een voorlopige voorziening van de Maxis af. En daarmee blijft het verkeersbesluit om de Fortdiemerdamweg open te stellen overeind. Het was het laatste redmiddel van het Muider winkelcentrum om de afsluiting te voorkomen. De Maxis en de gemeente Muiden hebben zich altijd fel verzet tegen de afsluiting van de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg.

Diemen is blij
De gemeente Diemen zag aan de andere kant graag dat de weg werd afgesloten. Zij zijn ook de eigenaar. "Wij zijn tevreden over de uitspraak. Die is in lijn met de verwachting dat het om een zorgvuldig besluit ging. Het betekent dat de Fortdiemerdamweg als gepland is opengegaan en dat de tijdelijke route via de Overdiemerweg op het Nuonterrein zoals afgesproken weer afgesloten wordt. Het verkeersbesluit is te beschouwen als het sluitstuk van een langjarig proces, waarbij de gemeente Diemen in samenspel met onder meer de gemeente Amsterdam voor IJburg een goede tweede verkeersontsluiting heeft gerealiseerd. Ook Stadsregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en Nuon hechten aan de afronding van dat proces volgens de afspraken die zijn gemaakt", aldus een woordvoerder van de gemeente Diemen.

Kleine kans
De deur voor Muiden blijft nog een klein beetje op een kier staan. "Diemen blijft bereid om te praten over de mogelijkheden van een toekomstige openstelling van het gedeelte van de Overdiemerweg op het Nuonterrein. Wat Diemen betreft is aanpassing van de huidige inrichting alleen verantwoord op basis van een nieuw inrichtings- en bestemmingsplan, zoals voor het huidige ontwerp van de oostelijke verkeersontsluiting van IJburg. De gemeente Diemen hecht aan zorgvuldigheid. Voor een zinvol gesprek over aanpassing van de bestaande afspraken moeten er onderzoeken worden gedaan en moeten er rapporten en adviezen van andere overheden liggen zodat de verkeerskundige, juridische en financiële consequenties goed in beeld zijn. In de brief die we al in februari aan de gemeente Amsterdam stuurden, staat dat wat ons betreft helder geformuleerd."

De Nuonweg is al jarenlang onderdeel van een felle strijd. Eerst was de weg dicht. Toen werd de weg tijdelijk opengesteld om IJburgers de kans te geven de wijk te verlaten richting Muiden. Onder meer de Maxis profiteerde daar enorm van. Omdat IJburg niet echt een winkelcentrum heeft, gebruikten IJburgers de weg om in Muiden boodschappen te doen. Ook scholieren uit Muiden die naar school in IJburg fietsen gebruikten de weg veel. Toen bekend werd dat de weg weer dicht moest, leverde dat een storm van protest op. Tevergeefs lijkt nu.

Diemen is blij en ziet besluit rechter als steun aan goed beleid

De hoop is nu gevestigd op de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad sprak zich onlangs nog uit voor het openhouden van de weg. De vraag is wat de hoofdstad gaat doen nu de weg is afgesloten.