Remise G: de gemeente wil dat deze vestingwerken weer een gebruiksfunctie krijgen.
Remise G: de gemeente wil dat deze vestingwerken weer een gebruiksfunctie krijgen. Foto: Christian Pfeiffer

Muiden aan de slag met toekomst Vesting

MUIDEN - De gemeente Muiden is een uniek stadje met unieke vestingwerken die grotendeels nog intact zijn. De gemeente is bezig met een toekomstplan voor de Vesting.

door Christian Pfeiffer

Wie door het centrum van Muiden loopt ziet bijna overal sporen van het grote militaire verleden van het stadje. Met zijn strategische ligging aan de Vecht en het IJsselmeer heeft Muiden eeuwenlang een militaire rol gehad, te beginnen bij het Muiderslot en eindigend na de Tweede Wereldoorlog toen de laatste vestingwerken door het Rijk aan de gemeente werden overgedragen. Nu het landschap rondom Muiden sterk aan het veranderen is en er veel nieuwbouw in de planning staat, is de gemeente bezig om de toekomst van de Vesting te bepalen. Een behoorlijke klus.

In de lente van dit jaar nam de gemeenteraad het plan 'Verder met de Vesting Muiden' aan. Een document waarin per vestingwerk wordt gekeken wat de toekomstmogelijkheden zijn. Ook staan er voorstellen in om de openbare ruimte binnen de Vesting een gelijkwaardig aangezicht te geven: dezelfde bankjes, dezelfde straatstenen. Daaraan gekoppeld zijn plannen om de Vesting economisch beter te benutten. Een totaalplan.

In het achterhoofd speelt de aanstaande fusie met Naarden en Bussum ook een belangrijke rol. Het visiedocument leest weg als een handleiding voor het centrum van Muiden.

Toch staat er ook wel meer in dan dat. 'De vestingwerken van onze stad worden tot nu toe vooral gezien als een historisch decor bij een bezoek aan het Muiderslot of Pampus. Dat is jammer en onverstandig. De Vesting Muiden heeft veel meer te bieden: vestingwerken, andere bijzondere gebouwen, leuke horeca, een mooie haven en een prachtige omgeving.' Kansen die nog onvoldoende worden benut. 'Muiden heeft, zeker in potentie, alles wat een toerist kan wensen: een historische vestingstad, gelegen aan het water met unieke gebouwen waar veel te beleven is. Lopend door Muiden zijn sporen uit de afgelopen eeuwen zichtbaar.'

Neem nou remise G: een bedolven gebouw aan het Ton Kootsingel. Dichtgemetseld langs het wandelpad over de schansen. De gemeente ziet daar ruimte om een nieuwe gebruiker voor de remise te vinden. Nu nog een stil onderdeel in het landschap, straks onderdeel van 'De Vesting Muiden'. Hetzelfde geldt onder meer voor de remises E en F.

'Muiden heeft, zeker in potentie, alles wat een toerist kan wensen'

"Muiden staat aan de vooravond van grote veranderingen", zo legt verantwoordelijk ambtenaar Christaan van Zanten uit. "Het is voor het eerst dat we zo naar de gebouwen en de Vesting in het algemeen kijken. Nadat de gemeenteraad in de lente groen licht heeft gegeven, zijn wij druk met het in kaart brengen met vooral de oostelijke en zuidelijke kant van Muiden."

Een soortgelijk plan verdween vorige maand in Weesp in de prullenbak. Toen de buurgemeente begon aan een rigoureus plan voor de Vesting begonnen Weespers te morren. Zij vonden de Weesper schansen mooi zoals ze zijn: er hoefde niets aan veranderd te worden. In Muiden worden die fouten meegenomen. "We hebben goed gekeken naar Weesp en pakken het hier iets anders aan."