Afbeelding
RHC Vecht en Venen

Is dit de oudste foto die ooit in Weesp is gemaakt?

WEESP - De oudste foto uit Weesp is opgedoken. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen toonde de foto afgelopen week.

Het moet burgemeester De Bruijn Janszoon zijn die op de foto uit 1856 staat. Niet eens zo gek lang nadat de fotografie werd uitgevonden. Het beeld is opgedoken door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen; daar valt sinds het begin van dit jaar het oude gemeentearchief van Weesp onder.

Binnenkort komt de beeldbank online op internet en de foto werd als voorproefje gebruikt. Archivaris Tijmen Pranger: "Foto's waren in die tijd heel anders dan nu. Je liet iets echt vastleggen, zoals deze familie deed. Het is bijzonder, de fotografie was nog maar net uitgevonden. De technieken waren ook niet te vergelijken met nu."

De eerste foto werd in 1826 gemaakt, maar pas rond 1835 werd een stabiele manier gevonden om beeld vast te leggen. De oude Weesper foto is gemaakt door Daguerreotypie. Bij daguerreotypie wordt een gepolijste, verzilverde, koperen plaat gebruikt. Deze wordt lichtgevoelig gemaakt met jodiumdampen. Deze levert na blootstelling aan kwikdampen (ontwikkelen) positieve, spiegelende beelden. Het beeld wordt gefixeerd in een zoutoplossing en dan afgespoeld met water.

Deze beelden waren destijds gedetailleerder dan de eerdere procedures. Doordat er geen negatief wordt gebruikt, zoals bij het hedendaagse procedé, was het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een daguerreotypie is daardoor uniek.
De beeldbank van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen moet de komende maanden online verschijnen.