Beiaardkring-voorzitter Kit Miles timmert hard aan de weg: 'Muziek van het carillon klinkt zo mooi vol.'
Beiaardkring-voorzitter Kit Miles timmert hard aan de weg: 'Muziek van het carillon klinkt zo mooi vol.' Foto: Christian Pfeiffer

'Bach doet het altijd wel goed op het carillon van de Grote Kerk'

WEESP - Eerlijk is eerlijk, wie aan de Beiaardkring Weesp denkt, denkt niet meteen aan zwoele zomerconcerten in een avondzonnetje in de romantische binnenstad. Zonde, vindt Kit Miles (66), die sinds een jaar voorzitter is. Hij timmert hard aan de weg om Weespers te overtuigen van de schoonheid van de muziek van het carillon van de Grote Kerk.

door Christian Pfeiffer

Vertel eens, wat is er zo mooi aan muziek van het carillon?
"Het klinkt anders. Het is zo vol. Het is geen muziek van een orkest, ook geen popmuziek. Het staat op zichzelf. Het carillon is een bijzonder instrument en zeker het Weesper carillon. Een concert op de klokken is bijzonder. Nummers zijn aangepast, muziek is namelijk niet zomaar geschikt. Bach doet het altijd wel goed."

Even tussendoor: is het nou beiaard of carillon?
"Maakt niet uit. Dat mag beide. Ik noem het vaak beiaard."

U timmert hard aan de weg met de Beiaardkring.
"Ik kwam in 2010 in Weesp wonen. Oorspronkelijk kom ik uit Engeland en heb gewoond in Zoetermeer, Bodegraven en Soest. Ik speel hoorn en toen ik eens moest optreden in de Van Houtenkerk zag ik de schoonheid van de Oudegracht en raakte verslingerd aan Weesp.
Nadat mijn dochter hier kwam wonen konden wij een huis aan de Oudegracht kopen. Via contacten die ik had in Amersfoort kwam ik bij de Beiaardkring. Ik ben sinds een jaar nu voorzitter."

Wat is de Beiaardkring nou eigenlijk?
"De toren en dus het carillon zijn eigendom van de gemeente. Onze stadsbeiaardier, Bauke Reitsma, is in dienst van de gemeente. Wij zijn een stel enthousiastelingen die de gemeente ondersteunen met het carillon. En we krijgen als Beiaardkring subsidie van de gemeente om in de zomer beiaardconcerten te organiseren op het Weesper carillon."

Beiaardkring Weesp verzorgt elke zomer reeks concerten

Beiaardconcerten?
"Elke zomer nodigen wij beiaardiers uit om het Weesper carillon te komen bespelen. Eens in de twee weken op vrijdagavond. Wij hebben deze zomer vijf concerten. Het is voor andere beiaardiers altijd een eer om het Hemony-carillon te bespelen."

Speelt u zelf ook wel eens op het carillon?
"Nee. Nou. Niet hier. Ik kan het wel. Eens heb ik er een cursus voor gevolgd en in Amersfoort heb ik het wel eens gedaan. Ik zou het wel eens willen, maar het Weesper carillon is geen makkelijk carillon om te bespelen. De besturing zit nogal moeilijk."

Hoe luister je naar een beiaardconcert?
"Wij stellen elk concert een plek beschikbaar om te luisteren naar het carillon als het wordt bespeeld. Vrijdag komt de oude beiaardier van Weesp, Gijsbert Kok, terug om te spelen. Er kan dan worden geluisterd in de tuin van Ilona Woltring aan de Oudegracht. Wij zijn daar. Maar je kunt natuurlijk door heel Weesp luisteren. Een mooie plek vind ik ook de bankjes aan de vernieuwde Nieuwstad. Of op een terras. Als je het carillon maar hoort, zonder al te veel geluidsreflecties. En zicht op de toren is natuurlijk ook mooi."

Toekomstwensen?
"Nu komt er zo'n 10 man luisteren naar de concerten. Het zou mooi zijn als we dat gaan verdubbelen. Dan ben ik al blij. Ook zijn we bezig met een videoverbinding naar boven in de toren. Vroeger kon je op Monumentendag de toren beklimmen, maar dat kan niet meer vanwege de veiligheid. We hopen nu een videoverbinding aan te leggen zodat Weespers zelf kunnen zien hoe de beiaard speelt."