Fusiehobbels: gezamenlijke regels voor dode kanaries

MUIDEN - In aanloop naar de fusie met Naarden en Bussum moeten er een aantal belangrijke dingen worden geregeld in Muiden: de raad buigt zich deze maand over wat er eigenlijk moet gebeuren met dode kanaries en andere huisdieren.

door Christian Pfeiffer

Er komen regels voor het omgaan met dode gezelschapsdieren. Dat klinkt gek, maar in Naarden en Bussum zijn die regels er al langer. Muiden voegt zich daar nu bij. De regels gaan dan straks gelden voor dode honden, katten, knaagdieren, kooi- en volièredieren en duiven. Dieren die in een gezin leven, geen dieren die voor de hobby of op een landbouwbedrijf worden gehouden.
Een voorbeeld: een Muider die straks zijn kanarie Piet met zijn pootjes omhoog in de kooi vindt, wordt geacht deze zo snel mogelijk naar de gemeentewerf aan de Tesselschadelaan te brengen, maximaal een werkdag na het aantreffen van het dier. Piet kan overigens niet in het weekend en op feestdagen worden gebracht, dan is de werf dicht. De gemeentewerf is straks namelijk aangewezen als verzamelplaats voor dode gezelschapsdieren. Ze kunnen daar gekoeld liggen wachten op latere vernietiging. Verder kan de Muider er ook voor kiezen om Piet te laten cremeren. Dit moet dan wel gebeuren in een erkend huisdiercrematorium, in dit geval in Naarden. Mocht Piet bij de dierenarts zijn ingeslapen, dan mag hij daar ook worden achtergelaten. Eventuele kosten worden niet door de gemeente vergoed.

Misschien wel het belangrijkste: Piet mag ook worden begraven in eigen tuin, mits de Muider wel eigenaar is van zijn eigen tuin. "Hierbij zal vooral emotie een grote rol spelen", zo concludeert het college van B en W in het voorstel naar de gemeenteraad.

Die bespreekt de eisen dinsdag voor het eerst en neemt 18 september een besluit.