Mogelijk beetje geld terug

MUIDEN - De gemeente Muiden mag volgend jaar 200.000 euro verdelen over de ruim 2700 Muider huishoudens. Het geld komt van de afvalstoffenheffing en moet worden gezien als een compensatie voor de explosieve stijging van het OZB-tarief.

door Christian Pfeiffer

Door de afvalstoffenheffing te 'actualiseren' blijft er ineens 200.000 euro extra over in de gemeentekas. Dat geld moet van de gemeenteraad aangewend worden om de huishoudens te compenseren. De provincie Noord-Holland is akkoord met dit plannetje om de Muiders te compenseren voor de explosieve stijging van het OZB-tarief.

Zoals vorige week gemeld, willen B en W het OZB-tarief flink opschroeven. Een gemiddeld Muider gezin met een huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro wordt daardoor volgend jaar geconfronteerd met een lastenstijging van 131 euro (van 271 naar 402 euro). De constructie is uiteindelijk nodig om investeringen te doen op het KNSF-terrein om het bouwplan De Krijgsman te bekostigen. De gemeenteraad zag dit alles al aankomen. De regeling om huishoudens via de afvalstoffenheffing te compenseren is al bedacht in februari van dit jaar. Dat het OZB-tarief zo extreem zou gaan stijgen was overigens toen nog niet bekend. De meevaller compenseert niet alles. De gemeente wil ook de rioolheffing flink terugschroeven, maar voor dat plan geeft de provincie Noord-Holland nog geen akkoord.

En zo is het mogelijk dat er volgend jaar een vreemde gemeentelijke aanslag op de deurmat valt: een aanzienlijke OZB-stijging enerzijds en een flinke verlaging van de afvalstoffenheffing en mogelijk rioolheffing anderszijds. Dat is allemaal eenmalig. Als Muiden per 1 januari 2016 fuseert met Naarden en Bussum moeten alle gemeentelijke lasten worden gelijkgetrokken.